Vlada u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o turističkom zemljištu

Slika /arhiva/hotel-opatija-w.jpg

Zemljište u kampovima koje nije procijenjeno u postupku pretvorbe i privatizacije postalo bi vlasništvo države, a zemljište hotela i turističkih naselja koje nije ušlo u njihov temeljni kapital vlasništvo jedinica lokalne samouprave, prijedlog je iz Zakona o turističkom zemljištu kojega je hrvatska Vlada s današnje sjednice u Dubrovniku poslala u saborsku proceduru.

Prema procjenama Hrvatskog fonda za privatizaciju, samo u kampovima nije procijenjeno i uneseno u temeljni kapital više od 22 milijuna četvornih metara, a dodaju li se tomu i hoteli i turistička naselja ukupna se površina procjenjuje na gotovo sto milijuna četvornih metara.

Predloženim zakonom zemljište u kampovima će trajno ostati u vlasništvu države, a dugoročno će se osigurati prihodi, naglasio je ministar mora i turizma Božidar Kalmeta.

Kod turističkog zemljišta hotela i turističkih naselja zakonski prijedlog predviđa da bi hotelske i turističke tvrtke mogle postati samo vlasnici zemljišta ispod građevina i samih građevina, dok bi preostalo zemljište na koje imaju pravo korištenja i koje nije procijenjeno postalo vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

Koncesije bi se u kampovima dodjeljivale najviše na rok do 30 godina, a njome bi se stjecalo pravo obavljanja djelatnosti, korištenja građevina u kampu, te pravo građenja.

Država i jedinice lokalne samouprave, pak, turističko bi zemljište davale u koncesiju putem javnog natječaja, a kod prihoda od koncesija predviđeno je da polovica ide Fondu za naknadu oduzete imovine, a preostalih 50 posto dijelile bi država, županija i lokalna jedinica (svaka po trećinu). (Hina)

Nacrt prijedloga Zakona o turističkom zemljištu



Pisane vijesti