Vlada prihvatila program aktivnosti za ovu turističku godinu

Slika /arhiva/vlada-RH-w.jpg

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici prihvatila Analizu turističke godine 2010. i Program pripremnih i provedbenih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu te je osnovala povjerenstvo koje će nadzirati provedbu tog programa.

Prihvaćena Analiza obuhvaća izvješće o provedenim aktivnostima na pripremi turističke 2010., kroz promociju i tržišne aktivnosti, kroz mjere i aktivnosti ministarstava i drugih državnih organizacija, kao i provedene pripreme u hotelskim i drugim tvrtkama, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću. Analiza turističke godine 2010. sadržava i podatke o ostvarenim rezultatima u turističkoj 2010. godini. Tako je u 2010. godini povećan broj turista za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini, pri čemu je rast broja stranih turista iznosio 3 posto, dok domaći turisti bilježe pad od 2 posto. Broj smještajnih kapaciteta je na razini prošle godine. Promatrano regionalno najveći rast turističkog prometa ostvarila je Šibensko-kninska županija, a slijede i ostale morske županije. Najveći broj noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, koji je u odnosu na godinu prije ostvario porast od 3,2 posto.

Također, prihvaćen je Program pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku godinu 2011. Program sadrži pregled mjera i aktivnosti ministarstava i drugih državnih organizacija, te županija, lokalne uprave i samouprave i turističkih zajednica radi pripreme turističke 2011. godine, a polazeći od osnovnih ciljeva razvoja turizma u 2010. godini.

Za poboljšanje konkurentnosti i položaja na međunarodnom turističkom tržištu provodit će se intenzivne promotivne i druge tržišne aktivnosti, aktivnosti za poboljšanje sadržaja i kvalitete smještajne i ukupne turističke ponude, te aktivnosti za poboljšanje krupne (posebice prometne) i komunalne infrastrukture.

Donesena je Odluka o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke godine. Radi koordinacije aktivnosti i praćenja pripreme turističke godine 2011. godine osniva se Povjerenstvo, čiji članovi nadziru i odgovorni su za provedbu Programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku sezonu 2011., te su dužni Vladi Republike Hrvatske podnijeti izvješće o svom radu, navodi se u priopćenju. (Hina)



Pisane vijesti