Vlada prihvatila još povoljnije uvjete programa 'Poticaj za uspjeh'

Slika /arhiva/060302-ministar.jpg

U iduće tri godine u Hrvatskoj će se otvoriti još 200 do 300 malih obiteljskih hotela visoke kategorije, najavio je danas ministar mora Božidar Kalmeta na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen Program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu 'Poticaj za uspjeh'

Vlada je zadovoljna dosadašnjom trogodišnjom provedbom programa u okviru kojega je izgrađeno 162 hotela, zaposleno oko 2000 osoba. Za to je odobreno 255 kredita vrijednih gotovo milijardu kuna, a država je za subvencioniranje kamata izdvojila 22 milijuna kuna. Iako se glavnina turističkog prometa odvija na Jadranu, 30 posto kredita plasirano je na kontinent, istaknuo je Kalmeta.

poticaj za uspjeh

Novi program kreditiranja predviđa jednostavniju proceduru dobivanja kredita, te vrlo povoljne kamate, koje uz subvencioniranje države, primjerice na područjima posebne državne skrbi iznose svega 0,5 posto.

Radi se o poticajnoj mjeri Vlade Republike Hrvatske namijenjenoj malim i srednjim poduzetnicima u turizmu da povoljnim kreditima izgrade i opreme manje smještajne kapacitete visoke kvalitete. Uvjete kreditiranja propisuje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u skladu s ponudom i potražnjom na turističkom tržištu.

Sredstva se prvenstveno koriste za ulaganja u male obiteljske hotele, pansione i kampove. Dozvoljeni kapacitet objekta je od 10-40 soba, odnosno od 7-20 apartmana, ako se radi o aparthotelu. Kvaliteta objekta može biti minimalno 3*, a preporuča se izgradnja sadržaja koji proširuju ponudu objekta, kao npr. bazen, teniski teren, dječje igralište,  wellness centar i sl.

Glavnicu kreditnih sredstava daje banka, a Ministarstvo sudjeluje u subvenciji kamate. Tako da je kamatna stopa za poduzetnika izuzetno povoljna te se kreće od 1% do 4% s dugim rokovima otplate do 20 godina i s uključenim počekom do 2 godine. Ukoliko je objekt u manjem mjestu u unutrašnjosti ili na otoku prve skupine ili području od posebne skrbi kamata se umanjuje za dodatnih 1%.

Program ima i liniju „Pod stoljetnim krovovima“ usmjerenu na zaštitu starih (postojećih) kuća sagrađenih u skladu s izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom (npr.: kamene primorske kuće, drvene kuće u unutrašnjosti i sl.) koje će se nakon obnove koristiti u komercijalne svrhe za smještaj turista.
 
Tijekom trogodišnje provedbe programa 162 objekta hotelskog i pansionskog tipa izgrađeno je ili uređenjem podignuto na višu kategoriju. Većina od njih izgradila je i dodatne sadržaje s namjerom produljenja turističke sezone, a 43 objekta je, kao spomenika kulture pod zaštitom konzervatorskih ureda obnovljeno i stavljeno u turističku funkciju.

Izvješće o dosadašnjoj provedbi programa 'Poticaj za uspjeh'  

 



Pisane vijesti