Visoki porast turističkog prometa u nautičkim lukama

Slika /arhiva/070327-P2150060.jpg

Iako su hrvatske nautičke luke u prvim mjesecima ove godine zabilježile relativno mali fizički turistički promet u apsolutnim brojkama, postoci pokazuju visok porast prometa u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, i to 61 posto više dolazaka i 84 posto više noćenja.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku u hrvatske je nautičke luke u prvom ovogodišnjem tromjesečju došlo ukupno nešto malo više od 5 tisuća turista, koji su ostvarili 15,4 tisuće noćenja.

Značajan porast ove godine i u dolascima i u noćenjima zabilježen je i kod domaćih i kod stranih nautičara.

Oko 91 posto ukupnih dolazaka ili 4,9 tisuća u nautičke luke ostvarili su strani turisti, što je u odnosu na lani porast od 59 posto, dok su s 14,5 tisuća noćenja u plusu za 87 posto.
Domaćih je pak nautičara došlo svega 508, ali je to u odnosu na lani čak 74 posto više. Ostvarili su 897 noćenja ili 47 posto više.

Od šest jadranskih županija visoke poraste prometa u svojim su nautičkim lukama zabilježile četiri županije (Zadarska, Primorsko-goranska, Šibensko-kninska i Istarska), dok su dvije (Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska) imale pad prometa u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Najviše je nautičara pritom došlo u nautičke luke Zadarske županije, u kojima je ostvaren i najveći ovogodišnji porast prometa, više nego trostruko veći.

Najviše je pak noćenja ostvareno u nautičkim lukama Primorsko-goranske županije, također trostruko više nego lani. (Hina)



Pisane vijesti