Više od stotinu sudionika iz 14 zemalja sudjelovalo u orijentacijskom trčanju

Slika /arhiva/006_MG_7417.jpg
Podjelom nagrada i druženjem sudionika i gostiju završilo je drugo izdanje natjecanja u orijentacijskom trčanju „Kvarner bay challenge“, održano 28. veljače i 1. ožujka 2015. u šumama Tramuntane, na sjevernoj strani otoka Cresa.
 
 
U ovoj će godini biti organizirano i ljetno izdanje iste utrke, kaže organizator Ivan Nagy iz slovenske udruge za razvoj orijentacijskog sporta DROT, dodavši da uskoro počinje djelovati i nova takva udruga u Hrvatskoj.
 
 
Sudionici, njih ukupno 110 dolaze iz 14 zemalja, od Slovenije, Mađarske, Češke, Austrije, Njemačke, do Kanade, Finske, Rusije, Švedske, čak i New Zealanda.
 
 
Utrka je rezultat suradnje OK Torpedo iz Rijeke i slovenske udruge za razvoj orijentacijskog sporta te organizacijske potpore lokalne akcijske  grupe (LAG) Volim Beli i pansiona i privatnih iznajmljivača, obitelji Malatestinić i Bortulin.
 
 
Prvo natjecanje u orijentacijskom trčanju, održano je 22. i 23. veljače prošle godine, uz 152 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Rusije, koji su se natjecali u 17 različitih skupina, od najmlađih do veterana. Staze su bile prilagođene dobi, fizičkoj spremi i orijentacijskom znanju, od najkraće u dužini od 1500 do najduže 7500 metara. 
 
 
Za razvoj ovog sporta koji okuplja sve više sudionika i gostiju, volonteri iz udruge Volim Bali planiraju povećati postojeću kartu ovoga područja i izraditi nove na drugim dijelovima otoka. Veliki dio područja Tramuntane vrlo je primjeren za orijentacijsko trčanje, kažu organizatori.
 
 
Uz potporu turističkog sektora, volonteri udruge i mještani Belog očekuju i prve goste na trening kampovima koji najčešće traju od pet do sedam dana, a organiziraju ih klubovi s po 20 do 40 sudionika i to uglavnom u pred i posezoni. 
 
 
Orijentacijsko trčanje je sport u kojem natjecatelj mora u što kraćem vremenu obići sve kontrolne točke u zadanom redoslijedu.
 
 
Kontrolne točke su ucrtane na posebnim zemljovidima koji se izrađuju specifično za potrebe tog sporta.
 
 
Svaki natjecatelj je opremljen elektroničkim čipom kojim na svakoj kontrolnoj točki ovjerava svoju prisutnost.
 
 
Nakon dolaska u cilj, računalom se provjerava čip natjecatelja odnosno je li doista obišao sve točke u pravom redoslijedu. Osim karte jedino dozvoljeno pomagalo je klasični kompas.
 
 
 


Pisane vijesti