Više od 2,1 milijun kuna za 12 centara za posjetitelje

Slika /arhiva/mint.jpg

Temeljem Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, Ministarstvo turizma donijelo je odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih 2 milijuna i 105 tisuća kuna kojima sufinancira pripremnu dokumentaciju, izradu pred studija izvodljivosti, analizu troškova i koristi i/ili projektnu dokumentaciju za izgradnju i razvoj 12 centara za posjetitelje. Ovom se odlukom odobravaju sredstva iz Fonda za razvoj turizma za sufinanciranje razvojnih projekata centara za posjetitelje:  „Kvarnerski otoci“ (nositelj Primorsko-goranska županija), Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, Posjetiteljski centar Paklenica (JU NP Paklenica), Regionalni centar za posjetitelje Šibensko-kninske županije, Centar za posjetitelje NP Krka (JU NP Krka), Arboretum Trsteno (HAZU), Kulturno-informativni centar Salona (Grad Solin), Centar za posjetitelje „Centar Pavlina“ (Grad Lepoglava), Ergela Đakovo (Državna ergela Đakovo i Lipik), Centar za posjetitelje Ludbreg (Grad Ludbreg), Centar za posjetitelje Picokijada (Grad Đurđevac).

Temeljem Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, Ministarstvo turizma donijelo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih 2 milijuna i 105 tisuća kuna kojima sufinancira pripremnu dokumentaciju, izradu pred studija izvodljivosti, analizu troškova i koristi i/ili projektnu dokumentaciju za izgradnju i razvoj 12 centara za posjetitelje.

Ovom se odlukom odobravaju sredstva iz Fonda za razvoj turizma za sufinanciranje razvojnih projekata centara za posjetitelje:  „Kvarnerski otoci“ (nositelj Primorsko-goranska županija), Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, Posjetiteljski centar Paklenica (JU NP Paklenica), Regionalni centar za posjetitelje Šibensko-kninske županije, Centar za posjetitelje NP Krka (JU NP Krka), Arboretum Trsteno (HAZU), Kulturno-informativni centar Salona (Grad Solin), Centar za posjetitelje „Centar Pavlina“ (Grad Lepoglava), Ergela Đakovo (Državna ergela Đakovo i Lipik), Centar za posjetitelje Ludbreg (Grad Ludbreg), Centar za posjetitelje Picokijada (Grad Đurđevac).

„Razlozi zbog kojih smo se odlučili na financiranje centara za posjetitelje kao novog tipa turističke ponude je razvoj javne turističke infrastrukture u svrhu jačanja konkurentnosti ponude Republike Hrvatske, ali i poticanje rasta turističke potrošnje, povećanje zadovoljstva posjetitelja, promocija ključnih turističkih atrakcija u destinaciji, te inovativna interpretacija prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Na ovaj način posjetiteljima ćemo pružiti dodatni sadržaj prilikom dolaska u destinaciju, gdje će se na inovativan i moderan način upoznati s našom kulturnom baštinom i prirodom, na koju smo iznimno ponosni“, naglašava ministar Darko Lorencin.

Za sredstva iz ovog programa mogle su se kandidirati županije, jedinice lokalne samouprave i javne ustanove, a Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova. Financira se dokumentacija centara za posjetitelje koji se nalaze na mjestima velike koncentracije turističkog prometa, a koji nisu nužno vezani uz atrakciju (uz cestovne prometnice, zračne luke, lučke terminale i sl.) te one centre koji se nalaze uz javno dostupne prirodne i kulturne atrakcije od međunarodne važnosti. Centar za posjetitelje uključuje prostor namijenjen pružanju informacija i edukaciju posjetitelja, trgovački dio za regionalne i nacionalne proizvode te ugostiteljske sadržaje.

„Osim što će turisti na ovom mjestu dobiti sve potrebne informacije o destinaciji i ključnim atrakcijama, ponudi i doživljajima, centri za posjetitelje bit će ujedno i mjesto za plasman lokalnih proizvoda što je prilika za povezivanje turizma s ostalim djelatnostima na destinaciji. Turizam je horizontalan sektor i moramo iskoristiti platformu koju nam pruža kako bismo bili prepoznatljivi i konkurentniji u očima naših posjetitelja i onih koji će u Hrvatsku tek doći“, zaključio je Lorencin.



Pisane vijesti