Više britanskih turista ove godine bira destinacije izvan EU-a za ljetni odmor - Thomas Cook

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20190414102069.jpg

Više britanskih turista odlučilo je ove godine provesti ljetni odmor izvan Europske unije pod utjecajem neizvjesnosti koja prati brexit, objavila je u ponedjeljak britanska turistička kompanija Thomas Cook. Gotovo polovina (48 posto) aranžmana za ljetni odmor, prodanih do kraja veljače, uključuje odredišta izvan EU-a, čak 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su iz Thomas Cooka.

Španjolska je ipak zadržala poziciju najpopularnije destinacije, pokazuje njihovo izvješće o britanskim turističkim trendovima u 2019.

Na drugom je mjestu Turska na koju otpada četvrtina rezervacija prodanih do kraja veljače..

Treće je mjesto na ljestvici najpopularnijih destinacija za odmor pripalo Grčkoj, četvrto SAD-u a peto Cipru.

Dobro kotira i Tunis, s dvostruko više rezervacija nego u prošloj godini, BBC podsjeća da je turizam u toj zemlji pretrpio težak udarac nakon terorističkog napada 2015. godine u odmaralištu Sousse u kojem je stradalo 30 britanskih turista i osam turista drugih nacionalnosti.

Thomas Cook izdao je u proteklih šest mjeseci dva upozorenja o dobiti nakon pada broja rezervacija za odmor. U ožujku su objavili detaljan plan o zatvaranju 21 turističkog ureda u Britaniji i ukidanju više od 300 radnih mjesta.

Izvršni direktor Peter Fankhauser kazao je kako je još prerano za procjene o utjecaju brexita na broj rezervacija budući da je odgođen za kraj listopada.

Napomenuo je ipak da je dugotrajna neizvjesnost u pogledu modusa i vremenskog razdoblja britanskog izlaska iz Europske unije nesumnjivo navela mnoge klijente da odgode planove za ljetni odmor. (Hina/FaH/EPA)

EU