Visa i Mastarcard spremni sniziti naknade za kartična plaćanja turista u EU

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w031.jpg

Visa i Mastercard spremni su sniziti naknade koje naplaćuju trgovcima za kartična plaćanja turista u Europskoj uniji kako bi izbjegli moguće novčane kazne u dugotrajnoj istrazi o mogućem kršenju ravnopravne tržišne utakmice, izjavili su za Reuters upućeni izvori. Maloprodajne kompanije tvrde da naknade koje im kartične tvrtke naplaćuju za prihvaćanje kartičnih plaćanja predstavljaju skrivene troškove. Europska komisija dulje od deset godina pokušava potaknuti kartične tvrtke na snižavanje naknade radi poticanja prekogranične i internetske trgovine.

U kolovozu prošle godine optužili su Visu da naplaćuje pretjerano visoke naknade turistima za korištenje kartica izdanih izvan EU-a na području Unije. Tvrde da naknade koje kartična tvrtka naplaćuje trgovcima za prihvaćanje kartica izdanih izvan EU-a mogu povećati cijenu proizvoda i usluga za sve potrošače. U srpnju 2015. godine isti su prigovor uputili i Mastercardu, spočitavajući toj kompaniji i zabranu bankama da trgovcima u drugim zemljama Unije nude niže naknade.

Dvije su kompanije spremne sniziti naknade koje naplaćuju trgovcima za kartična plaćanja turista u Europskoj uniji, izjavili su u četvrtak za Reuters neimenovani izvori. Čak i ako budu snižene, naknade će vjerojatno još uvijek biti više od onih koje se naplaćuju za prihvaćanje kartica izdanih u Europskoj uniji, naglasili su.

U Komisiji i Visi nisu željeli komentirati informaciju o mogućem sniženju naknada za turiste. Iz Mastercarda su poručili da "trenutno nemamo informacija koje bismo podijelili s javnošću o našoj suradnji s Europskom komisijom".

Bruxelles može kompanijama odrezati novčanu kaznu u visini 10 posto globalnih prihoda ako utvrdi da su prekršile propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici. Nagodba pak isključuje kaznu kao i potrebu da kompanija prizna kršenje propisa o tržišnom natjecanju, napominje Reuters.

Iz Mastercarda su upozorili da bi im u slučaju zaključka o kršenju propisa prijetila kazna veća od milijardu dolara. Iznos bi mogao biti manji ako s Komisijom postignu sporazumno rješenje, dodali su.

Očekuje se da će Komisija prije donošenja odluke o ponuđenim ustupcima zatražiti mišljenje od maloprodajnih kompanija i udruženja za zaštitu potrošača. Njihova negativna povratna informacija mogla bi rezultirati zahtjevom za osjetnijim sniženjem naknada. (Hina/Reuters)

EU