Virtualno predstavljena kuharica „KRK 50 delicija zlatnog otoka“

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/200713_50delicija_001.jpg

​Turistička zajednica otoka Krka virtualno je predstavila novu knjigu, kuharicu pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“. Knjiga je izašla iz tiska krajem 2019. ali je gastro fešta predviđena za ovogodišnji travanj odgođena zbog koronavirusa te je knjigu TZ otoka Krka odlučila predstaviti na ovaj način.

Otok Krk ili zlatni otok, kako ga još od antičkih vremena nazivaju zbog ugodne klime s velikim brojem sunčanih dana, postao je omiljeno turističko odredište. Prirodne ljepote, povijesne znamenitosti, ali i bogata gastronomska ponuda, pridonose zanimanju gostiju za turistički posjet otoku. Jelovnici ugostitelja otoka Krka obogaćeni su nizom domaćih, tradicionalnih delicija, pripremljenih od sezonskih namirnica uzgojenih na otoku.



Nova kuharica s receptima otoka Krka bio je pravi izazov, kako za Turističku zajednicu otoka Krka, tako i za autorski tim te ugostitelje koji su se uključili u njezinu izradu. Autor fotografija i oblikovanja knjige je Valter Stojšić, urednice su Majda Šale i Viviana Brkarić, recepte su stručno obradili Dražen Lesica i Milan Nenadić.



„Objavljivanjem ove kuharice želimo naglasiti važnost gastronomskog doživljaja otoka, a sva predstavljena jela mogu se naći u ugostiteljskoj ponudi našeg otoka. Potaknuti tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata podijelili su s nama 50 recepata koje su pripremili i predstavili na suvremen i kreativan način“, rekla je Majda Šale, direktorica ureda TZ otoka Krka.

Otok Krk sve je više prepoznatljiv po maslinovom ulju, žlahtini, pršutu, ovčjem siru, janjetini te ribljim i mesnim jelima kao i slasticama. Gastronomska ponuda jedan je od aduta krčke gostoljubivosti, a kulinarski specijaliteti prožimaju i sve narodne običaje, proslave i okupljanja, pa je kuharica izvrsna promocija tradicionalne gastronomije otoka na suvremeni način.

Kuharica ima 112 stranica, 50 recepata i isto toliko fotografija svih pripremljenih jela. Knjiga je prevedena na engleski, njemački i talijanski jezik te predstavlja originalan poklon ili suvenir gostima iz domovine i inozemstva. Vrijedno je napomenuti da je projekt podržalo 19 ugostitelja s otoka Krka.

Ostale vijesti