Virtualni Juraj Dalmatinac nominiran za turističku nagradu Ulysess

Slika /arhiva/7362-v-juraj_d.jpg

Virtualni Juraj Dalmatinac, izrađen u 3D tehnici, koji se aplikacijom preko smartphona ili tableta vraća u život kao vodič kroz šibensku katedralu sv. Jakova, nominiran je za uglednu svjetsku nagradu u turizmu Ulysess za izvrsnost i inovacije u turizmu. Objavio je to danas šibenski gradonačelnik Željko Burić na konferenciji za novinare ispred katedrale sv. Jakova, gdje je aplikacija i instalirana.

Aplikacija koju su zajedno osmislili i financirali Ministarstvo kulture i grad Šibenik s ukupno 100 tisuća kuna predstavljena je u svibnju ove godine. Na predstavljanju virtualni Juraj Dalmatinac opisan je kao trodimenzionalni vremeplov, prvi takav u Hrvatskoj i Europi.

Virtualni vodič edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju, turistima i Šibenčanima nudi fotografiju s graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku na hrvatskome, engleskome i japanskom jeziku.

Projekt virtualnog Jurja Dalmatinca rezultat je timskog rada gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, u kojemu rade mladi Šibenčani, rekao je gradonačelnik Burić. Pročelnik tog odjela Matija Bumbak istaknuo je kako su aplikacijom nastojali isprobati nove tehnologije i utvrditi njihove limite kako bi se pripremili za projekt tvrđave Barone.

Ta će šibenska tvrđava po stavkama iz idejnog rješenja, također imati virtualna 3D rješenja kojima će biti ispričana povijest Šibenika i tvrđave, s naglaskom na Kandijski rat, a autori su već najavili kako će posjetiteljima na raspolaganju biti i vidilica koja će omogućavati pogled na Šibenik kakav je bio u 17. stoljeću.

Nagradu Ulysses dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO). Osim šibenskog virtualnog Jurja Dalmatinca, ove su godine za to ugledno priznanje nominirani i projekti iz Južne Koreje i Italije. (Hina)



Pisane vijesti