Vinski mjesec Osječko-baranjske županije - "4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma"

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/bd_IMGP6625.JPG

Manifestacija "Vinski mjesec Osječko-baranjske županije - Dani otvorenih podruma" održat će se se od 12. lipnja do 11. srpnja po načelu "4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma", najavljeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika županije i županijske turističke zajednice.  

Objašnjavaju, naime, kako je nakon što je najveći broj događanja otkazan zbog pandemije koronavirusa, nastala ideja organizacije "disperzirane manifestacije", koja je u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Po podacima direktorice županijske Turističke zajednice Ivane Jurić, Osječko-baranjska županija do 1. lipnja 2020. godine bilježi 27.500 noćenja, dok ih je u istom razdoblju lani imala 52.000. Zbog koronavirusa imamo pad turističkih noćenja od 53 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle. No, nakon popuštanja mjera sve je više upita potencijalnih posjetitelja i nadamo se da će se situacija znatno popraviti do kraja godine, ističe Jurić.

Inače, u 2019. godini je na području Osječko-baranjske županije zabilježeno ukupno 233.000 turističkih noćenja. 

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare prvi vikend manifestacije "Vinski mjesec Osječko-baranjske županije"  za posjetitelje će biti otvoreni vinski podrumi u Baranji (od 12. do 14. lipnja). Vikend poslije, u subuotu 20. svibnja bit će otvoreni vinski podrumi u Feričancima, zadnji vikend u lipnju (27. i 28. lipnja) u Erdutu, a prvi vikend u srpnju (3. i 4. srpnja) u Đakovu, za vrijeme trajanja "Đakovačkih vezova". Završnica manifestacije je 11. srpnja u Osijeku gdje će se održati "Večer vina i umjetnosti".

"Uz otvorene podrume, posjetitelji će moći naučiti nešto novo o vinu kroz organizirane male škole vina u svakom vinogorju, uživati u koncertima, čitanju poezije te vođenim šetnjama kroz vinograde", objašnjava Jurić, uz napomenu da su vinogradari vrlo pozitivno reagirali i u velikom će broju sudjelovati u manifestaciji. 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth je rekla kako su hrana i vino u cijelom svijetu blisko povezani s identitetom i promidžbom turističkih destinacija. 

"Naša županija ima vrlo bogato vinorodno područje i kroz ovu manifestaciju posjetitelji će imati priliku posjetiti naša vinogorja i uživati u doista vrhunskim vinima", istaknula je. 

Predsjednik skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je da je turizam jedan od bitnih elemenata županijske strategije razvoja, a manifestacija je disperzirana na četiri lokacije kako bi se poštivale sigurnosne mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite kada je riječ o masovnim okupljanjima građana. (Hina) 

Ostale vijesti