VINKOVAČKE JESENI OD 5. DO 14. RUJNA

Slika /arhiva/vink-jeseni-ll.jpg

Prvom od šest Folklornih večeri, na kojima će se u okviru Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije predstaviti 56 odraslih i 20 dječjih folklornih skupina s područja te županije, večeras su počele 43. vinkovačke jeseni, priredba tradicijske kulture.

Folklorne večeri otvorenima je proglasio župan Božo Galić, a posjetiteljima se obratio i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, poželjevši da se u tijeku te manifestacije pokaže sve bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.

Na Folklornim večerima nastupit će gotovo sva kulturno-umjetnička društva (KUD) iz Vukovarsko-srijemske županije, a među njima i KUD "Razigrana Šokadija" iz Prkovaca i "Ivan Domac" iz Privlake, koja su, nakon višegodišnje stanke, ponovno obnovila djelovanje.

Nakon svečanosti otvorenja folklorni program na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni izveli su članovi KUD-a iz Antina, Donjega Novog Sela, Vinkovaca, Soljana, Ivankova, Iloka, Retkovaca, Đeletovaca i Šiškovaca.

Vinkovačke jeseni održavaju se od 5. do 14. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Ive Sanadera i supokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Od 70-ak folklornih, kulturnih, gospodarskih, športskih i zabavnih priredaba, s oko 8000 sudionika, izdvajaju se Dječje Vinkovačke jeseni koje će se održati 7. rujna. Tada će gradskim ulicama u svečanu mimohodu proći 63 dječje folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva, koja njeguju hrvatski izvorni folklor. Na Državnoj smotri hrvatskog izvornog folklora 13. i 14. rujna nastupit će 38 folklornih skupina, posebno odabranih za smotru, djelovanje kojih je u očuvanju folklorne baštine u izvornu obliku u prošloj godini ocijenjeno najboljim.

Središnja priredba - svečani mimohod i revija konjskih zaprega sudionika Vinkovačkih jeseni, u kojem će se pjesmom i plesom iz krajeva iz kojih dolaze predstaviti 79 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva - tradicionalno se održava završnog dana Jeseni. (Hina)
 



Najave