Vijeće i Sabor HTZ-a: Priprema turističke 2013. počinje u srpnju

Slika /arhiva/w120509-053.JPG

U ovom trenutku, u srcu predsezone i pred početkom glavne sezone, mogu konstatirati da sve ide po planu i u skladu s očekivanjima. Iza nas je turistički uspješan prvosvibanjski produženi vikend, a prema optimističnim najavama o stanju rezervacija na našim vodećim emitivnim tržištima, vjerujem kako možemo očekivati pozitivnu i glavnu i posezonu – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj, 2. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Nakon izuzetno uspješne 2011. godine i, ukoliko ne bude negativnih iznenađenja, u ovoj godini je moguće ponavljanje dobrih turističkih rezultata, nastavio je ministar, uz ostvarenje financijskih učinaka od oko 7 milijardi eura.

U ovom trenutku, u srcu predsezone i pred početkom glavne sezone, mogu konstatirati da sve ide po planu i u skladu s očekivanjima. Iza nas je turistički uspješan prvosvibanjski produženi vikend, a prema optimističnim najavama o stanju rezervacija na našim vodećim emitivnim tržištima, vjerujem kako možemo očekivati pozitivnu i glavnu i posezonu – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj, 2. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Nakon izuzetno uspješne 2011. godine i, ukoliko ne bude negativnih iznenađenja, u ovoj godini je moguće ponavljanje dobrih turističkih rezultata, nastavio je ministar, uz ostvarenje financijskih učinaka od oko 7 milijardi eura.

Unatoč tome što sve mjere i aktivnosti idu u skladu s očekivanjima, ministar je okupljene članove Vijeća podsjetio kako je potrebno koncentrirano i kvalitetno odraditi naredne mjesece. Govoreći o stanju na emitivnim tržištima, posebno je istaknuo Njemačku, naše vodeće tržište s kojeg i ove godine možemo očekivati dobre rezultate, te Austriju i Sloveniju. Poseban izazov predstavljat će talijansko tržište koje, već tradicionalno, odluku o odlasku na odmor donosi nešto kasnije.

S ciljem pravovremene i što kvalitetnije pripreme sljedeće turističke godine, ministar je najavio donošenje Programa rada HTZ-a za 2013. godinu već u srpnju ove godine. Na taj će način biti omogućeno dovoljno vremena i javnom i privatnom turističkom sektoru za pažljivo definiranje turističke politike za narednu godinu, u koju ulazimo s diferenciranom stopom PDV-a od 10 posto na ugostiteljske i turističke usluge. Ta će mjera, podsjetio je ministar, utjecati na podizanje konkurentnosti sektora, kao i na povećanje investicijske atraktivnosti naše zemlje.

U nastavku sjednice podneseno je izvješće o obavljenom nadzoru nad poslovanjem HTZ-a za prošlu godinu te su usvojeni prijedlozi za dodjelu potpora projektima i manifestacijama te za sufinanciranje kulturno-turističkih proizvoda u ovoj godini.

Nakon sjednice Vijeća, održana je i 2. sjednica Sabora HTZ-a, u sklopu koje je v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić podnio izvješće o ostvarenom programu rada HTZ-a za prošlu godinu.



Pisane vijesti