Većina ugostitelja napustila kongres dok je govorio pomoćnik ministra

Slika /arhiva/P-H20161128000214.jpg

Oko 500 sudionika okupilo se u ponedjeljak na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u splitskom hotelu Le Merdien Lav, a većina ih je napustila dvoranu za vrijeme obraćanja pomoćnika ministra turizma Roberta Pende te su se vratili po završetku njegova govora. Sudionici kongresa najavili su mogućnost upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, bude li to izglasovano u Saboru. U trenutku kada je Pende u svojem govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Garia Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja. Nastavljajući govor u takvom bučnom ozračju Pende je istaknuo kako su u Ministarstvu turizma u tijeku izmjene "nekih propisa" te "smanjenja parafiskalnih nameta", nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu. Nakon nekoliko minuta Pende je nastavio govor istaknuvši kako vjeruje da će zaključci koje usvoji kongres "imati svoje plodno tlo" te je proglasio kongres otvorenim. Po završetku njegova govora sudionici kongresa koji su bili napustili dvoranu, su se vratili.

HOK: Nismo očekivali spontanu reakciju ugostitelja na Kongresu

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćili su kako nisu očekivali spontanu reakciju dijela ugostitelja, koji su u ponedjeljak napustili Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u znak prosvjeda zbog najave povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge, a izrazili su nadu da će Sabor razmotriti i prihvatiti njihove amandmane koje pripremaju u ime ugostitelja.

"Hrvatska obrtnička komora, kao organizator 29. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji se održava u Splitu, nije očekivala spontanu reakciju dijela ugostitelja koji su nakratko napustili Kongres, izražavajući time nezadovoljstvo da teret porezne reforme pada samo na njihova pleća", navode iz HOK-a.

Ističu kako podržavaju zahtjeve ugostitelja obrtnika sve dok argumentirano i na legalan način ustraju u svojim traženjima, koja su u skladu sa Strategijom razvoja turizma. Istovremeno, i nadalje vjeruju da će ministar turizma Gari Capelli koji se, kažu, od početka u Vladi zauzimao za zahtjeve ugostitelja, u tome i ustrajati.

"HOK vjeruje da će u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu, prevladati glas razuma te će razmotriti i prihvatiti amandmane koje HOK priprema u ime svojih ugostitelja", zaključuju u priopćenju.

Kongres je u ponedjeljak okupio oko 500 sudionika, a većina ih je napustila dvoranu za vrijeme obraćanja pomoćnika ministra turizma Roberta Pende. U trenutku kada je Pende u govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja.

Unatoč tomu, Prende je nastavio govor, nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu. Po završetku njegova govora vratili su se u dvoranu.

Većina ugostitelja napustila kongres dok je govorio pomoćnik ministra

Oko 500 sudionika okupilo se u ponedjeljak na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u splitskom hotelu Le Merdien Lav, a većina ih je napustila dvoranu za vrijeme obraćanja pomoćnika ministra turizma Roberta Pende te su se vratili po završetku njegova govora.

Sudionici kongresa najavili su mogućnost upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, bude li to izglasovano u Saboru.

U trenutku kada je Pende u svojem govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Garia Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja.

Nastavljajući govor u takvom bučnom ozračju Pende je istaknuo kako su u Ministarstvu turizma u tijeku izmjene "nekih propisa" te "smanjenja parafiskalnih nameta", nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu.

Nakon nekoliko minuta Pende je nastavio govor istaknuvši kako vjeruje da će zaključci koje usvoji kongres "imati svoje plodno tlo" te je proglasio kongres otvorenim. Po završetku njegova govora sudionici kongresa koji su bili napustili dvoranu, su se vratili.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Neven Šepak istaknuo je kako je demonstrativni izlazak iz dvorane većeg dijela sudionika kongresa govori kako je to "znak trenutnog protesta, ali legitimno i legalno." Odgovarajući na novinarsko pitanje u stanci Kongresa hoće li uslijediti prosvjedi ugostitelja ako se izglasa povećanje PDV na ugostiteljske usluge, Šepak je kazao kako treba biti strpljiv do sutra kada će biti objavljeni zaključci Kongresa.

"Ovaj tihi protest jasno govori ministru turizma da bi nam se trebao u ova dva dana obratiti, reći nam pravo stanje. On treba doći i objasniti što je razlog tome da su ugostitelji na ovaj način dovedeni, rušenjem Strategije turizma, da budu gubitnici. To je nedopustivo u gospodarstvenom smislu," rekao je Šepak novinarima.

U svojem govoru na otvaranju on je rekao kako od ministra Cappellia očekuje da se bori za interese ugostitelja te je podsjetio na prvobitnu Cappallijevu izjavu u kojoj je rekao kako "nije u redu" povećanje  PDV-a za ugostiteljske usluge.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogojac je istaknuo kako će HOK ustrajati u zahtjevu da se odustane od povećanja poreza za ugostiteljske usluge.

"Nećemo odustati i iskoristit ćemo sve legalne mogućnosti da i dalje govorimo vladi i ministarstvima da to nije dobro, da to smeta cijelom sektoru. S ovog mjesta poručujemo kako neće biti vječito terorizma u Turskoj i da neće izbjeglice biti cijeli život u Grčkoj te će se dogoditi da Turska ponudi ljetovanje u Antaliji za 400 eura s letom avionom. A što ćemo mi govoriti - povećanje poreza na 25 posto kod ugostitelja koji rade izvoz na kućnom pragu?", pita se Ranogajec.

I on je najavio mogućnost obraćanja Ustavnom sudu u slučaju da se usvoji povećanje PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 posto na 25 posto.

Izaslanik predsjednice Republike Željko Garača je istaknuo kako može prenijeti njezin "opći stav" po kojem ona zagovara (poreznu) reformu, ali na način da ona ne smije nikome štetiti i da je treba sagledavati u kontekstu općeg napretka hrvatskog gospodarstva i društva. (Hina/FaH)



Pisane vijesti