Večeras stranim turističkim novinarima dodjela nagrade „Zlatna penkala“

Slika /arhiva/070601-02.jpg

Naše opredjeljenje nije masovni, već kvalitetni turizam usuglašen s održivim razvojem, za što Hrvatska ima sve preduvjete, od kojih je najvažniji nepotrošeni prostor, istaknuo je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice na današnjoj konferenciji organiziranoj za 30-ak inozemnim turističkih novinara koji su jučer stigli u Istru na dodjelu godišnje nagrade „Zlatna penkala“.

Odgovarajući na pitanja inozemnih novinara o održivom razvoju hrvatskog turizma Bulić je kazao da je Republika Hrvatska donijela mjere o ograničenju gradnje u zaštićenom obalnom pojasu kako bi zaštitila prostor kao svoj najvredniji resurs dodajući da je u posljednje tri godine srušen veliki broj bespravno sagrađenih kuća u obalnoj zoni.

Bulić je najavio da će novi strateški marketinški plan za razdoblje 2008-2012 polaziti od obnove, zaštite i potpunijeg vrednovanja hrvatskih turističkih potencijala te pozicioniranja Hrvatske kao vodeće turističke zemlje na Mediteranu te da će u ovoj godini u hrvatski turizam biti uloženo 1,8 milijardi eura. 

„Zlatna penkala“ je priznanje koje HTZ treću godinu zaredom dodjeljuje inozemnim predstavnicima medija za najbolji pisani, TV i radio materijal objavljen o Hrvatskoj na 18 tržišta i to na 16 europskih te u Indiji i SAD-u.

Nagrada je nastala kao rezultat studijskih putovanja stranih medija u Hrvatsku tj. njihovih objavljenih materijala o Hrvatskoj, a dvoje najboljih od 38 nominiranih će na večerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada na otoku sv. Andrija nadomak Rovinja dobiti grand prix statuetu „Zlatna penkala“ i plaketu zahvalnicu, a ostali nominirani dobivaju malu statuetu i plaketu zahvalnicu.

Prema informacijama iz HTZ-a, procijenjena vrijednost svih objavljenih članaka te TV i radio reportaža za 2006. godinu iznosi oko 1,38 milijardi kuna, što je porast od 36 posto u odnosu na raniju godinu.

U prošloj godini Hrvatsku je u organizaciji Glavnog ureda HTZ-a posjetilo 595 novinara, što je 15 posto više nego u 2005.

Domaćini ovogodišnje dodjele „Zlatne penkale“ su uz Hrvatsku turističku zajednicu i TZ Istarske županije, TZ grada Rovinja te turistička tvrtka „Maistra“.



Pisane vijesti