​Varaždinska županija lani s rastom turističkih noćenja za gotovo 20 posto

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/H20190108045017.jpg

Varaždinska županija u prošloj je godini ostvarila najbolje turističke rezultate u proteklih osam godina, a broj turističkih noćenja porastao je u odnosu na 2017. za 19,45 posto, na gotovo 170 tisuća noćenja, istaknuli su danas čelnici Turističke zajednice Varaždinske županije. Nakon osam godina stagnacije, Varaždinska je županija na turističkom planu u godinu dana ostvarila izvanredan rezultat i postala najviše uspješnom županijom u okruženju, ocijenila je predsjednica županijske turističke zajednice Natalija Martinčević.

Po podacima iz sustava e-Visitor, u prošloj je godini na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 169.971 noćenje. Pritom su domaći turisti ostvarili 92.347 noćenja, što je porast za 15 posto, dok su strani gosti s ostvarenih 77.624 noćenja u plusu od 25 posto.

To je rezultat i temelj da, posebno kada riješimo neke od naših velikih projekata kao što su smještajni kapaciteti, budemo u ovom segmentu daleko najuspješnija županija, poručuje Martinčević. Pritom je navela četiri aktualna velika projekta u Varaždinskim Toplicama - Spinalni centar, projekt vrijedan 83 milijuna kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz sredstava EU-a, obnovu hotela Minerva, projekt vrijedan 73,5 milijuna kuna, te projekte Lovrine kupelji i Konstantinov dom, ukupne vrijednosti 50,5 milijuna kuna.

Ti su projekti odobreni i financiraju se i sredstvima iz EU fondova, djelomično Varaždinske županije te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknula je Martinčević. Kao projekt od kojeg se mnogo očekuje izdvojila je projekt "Kuće za odmor s pričom", koji je započet 2017. godine i nastavlja se razvijati. "To je potpuno autentična priča u sklopu koje od naših objekata diljem Varaždinske županije stvaramo smještajne kapacitete malog, slatkog, domaćeg ugođaja", rekla je Martinčević.

S tim ciljem ove godine Turistička zajednica Varaždinske županije kreće i sa sufinanciranjem obiteljskih gospodarstava te će temeljem natječaja dodijeliti milijun kuna za opremanje i obnovu takvih objekata. 

Predstavnici županijske turističke zajednice istaknuli su i značaj cikloturizma - Varaždinska je županija postala trećom Cyclist Welcome županijom u Hrvatskoj.

Prošle su godine započeti i planovi vezani uz brendiranje Varaždinske županije. Uskoro ćemo pokrenuti proces javne nabave za novi vizualni identitet, odnosno novi logo i nadamo se da ćemo dobiti visokokvalitetan vizual, kakav ova županija i zaslužuje, istaknuo je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. (Hina/FaH)

Pisane vijesti