Varaždin prvi među deset u Hrvatskoj za EU projekt destinacija izvrsnosti EDEN

Slika /arhiva/eden-l.jpg

U tijeku je izbor nacionalnog odredišta izvrsnosti u sklopu projekta Europske destinacije izvrsnosti EDEN 2012./2013. u sklopu kojeg se ocjenjuje devet hrvatskih odredišta među kojima je u predizboru najviše bodova osvojio Varaždin, ukupno 134 boda.

Izbor i ocjenjivanje provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s mjerodavnim ministarstvom, čiji su članovi povjerenstva za izbor boravili danas u Varaždinu.

Varaždin će sigurno biti vrlo visoko u konačnom poretku izbora nacionalnih odredišta izvrsnosti u sklopu tog projekta budući da je na svakom koraku vidljiva prilagođenost gradske infrastrukture osobama s invaliditetom, što mnogim drugim gradovima nedostaje, rekao je tijekom boravka u Varaždinu član povjerenstva i pomoćnik direktorice Hrvatske turističke zajednice Milo Sršen.

Istaknuo je da će pobjednik tog izbora imati veliku marketinšku korist već od objave na internetskoj stranici tog projekta te objavom kroz mrežu europskih odredišta, a sama pobjeda ujedno će značiti i veću mogućnost dobivanja novca iz fondova Europske unije za slične projekte.

Projektom EDEN želi se stvoriti europska mreža najljepših odredišta održivog turizma te promicati netradicionalna i turistički manje razvijena odredišta. Projekt traje od 2006. godine, a od prošle godine pravo na sudjelovanje uz dobivanje potpora ima i Hrvatska. Pod sloganom "Otkrijte skrivena blaga Europe" nastoje se promicati turistički manje razvijena odredišta, nagraditi održivi oblici turizma, upozoriti na raznolikost i kvalitetu te turizam proširiti izvan sezone.

Inače, svake godine izbor odredišta ima drugu temu, a ove je godine to "Pristupačan turizam" koji podrazumijeva turizam dostupan svima i turističke usluge dostupne osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi i obiteljima s malom djecom. (Hina)



Pisane vijesti