Uvođenje europskog PNR (passenger name record) sustava


Prijedlog za stvaranje europskog PNR (passanger name record) sustava trebao bi biti objavljen početkom 2011. u svrhu borbe protiv terorizma.

Tajništvo ECTAA-e poslalo je svoje mišljenje Europskoj komisiji u kojemu su istaknuta načela važna za izradu takvog prijedloga. Komisija je već dala naznake da je suglasna s prijedlogom ECTAA-e kako prijenos podataka (za države članice EU) treba pasti isključivo na zračne prijevoznike. Komisija također predviđa da će se države članice EU dogovoriti o standardnom formatu za prikupljanje podataka i uvođenju prijelaznog razdoblja kako bi se zračnim prijevoznicima dalo vremena za prilagodbu novim zahtjevima.

Što se tiče međunarodnih PNR sporazuma sa SAD-om, Australijom i Kanadom, Vijeće pravosuđa i unutarnjih poslova ispituje pregovore vezane uz prijenos PNR-a trećim zemljama, te je odlučilo da bi sadržaj ta dva dokumenta trebao biti identičan i usvojen u isto vrijeme.

Europska komisija usvojila je 21. rujna 2010. Komunikaciju u kojoj se nalaze osnovna načela za buduće pregovore o sporazumima s trećim zemljama vezanim uz PNR prijenos podataka.

Cilj Komunikacije je uspostavljanje općih kriterija koji bi trebali činiti temelj budućih pregovora o PNR sporazumima s trećim zemljama. Navedena Komunikacija EK je usmjerena na: zaštitu osobnih podataka, načine prijenosa podataka i ostalo. Osim navedene Komunikacije EK je usvojila i sažetke za pregovaranje u vezi potpisivanja novih PNR ugovora sa SAD-om, Australijom i Kanadom. Navedeni dokumenti još nisu dostupni na web stranicama.


Pisane vijesti