Uspješno završen MEETEX – prva hrvatska kongresna burza

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190322_MEETEX2019.jpg

Prva nacionalna kongresna burza MEETEX (Croatian Meeting Experience Summit), održana je od 19. do 21. ožujka u The Westin Zagreb Hotelu, u organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i tvrtke Inovativni eventi. Partneri i sponzori MEETEX-a bili su Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, Croatia Airlines, Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, hoteli The Westin Zagreb, Canopy by Hilton, Sheraton Zagreb, Esplanade, tvrtka Hercex te Eldra. MEETEX je otvoren u utorak, 19. ožujka, kada su se sudionicima obratili u ime Grada Zagreba izaslanik gradonačelnika Toni Biluš, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

MEETEX je okupio 60 inozemnih poslovnih kupaca iz specijaliziranih agencija, korporacija i međunarodnih strukovnih udruženja, a kroz dva radna dana kongresne burze održan je ukupno čak 1281 sastanak i to metodom 1 na 1 s izlagačima iz svih destinacija Hrvatske. Od 72 izlagača, njih 56 došlo jee iz hotelskih kuća, agencija PCO (Professional Congress Organizer) i DMC (Destination Management Company) te turističkih zajednica, a dodatnih 16 izlagača bili su predstavnici tvrtki tehničko-produkcijskih usluga u poslovnom turizmu.

„Hrvatska, kao vodeća kongresno-incentive destinacija u ovom dijelu Europe se trudom organizatora, potporom sponzora te stručnim prezentiranjem usluga i profesionalnošću svih izlagača uspješno predstavila kupcima. Potvrda toga je činjenica da je na burzi bilo konkretnih upita za organizaciju skupova i incentive putovanja u Hrvatsku i od novih kupaca. Ovo je odličan 'novi start' i temelj daljnjem jačem brendiranju Hrvatske kao destinacije poslovnog turizma“, rekao je Adem Braco Suljić, direktor MEETEX-a.

Inozemni kupci došli su iz Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Letonije, Litve, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Dodatno su održani sastanci i s predstavnicima pojedinih hrvatskih strukovnih udruga te korporacija koje su organizatori većih poslovnih događanja.
 
Radni dio MEETEX-a moderirali su domaći i strani stručnjaci iz područja poslovnog turizma.
 
Osim radnog dijela programa, sudionicima je organiziran i društveni program, kroz koji su oni doživjeli Zagreb kao visokokvalitetno odredište poslovnog turizma. Burzu su organizirano posjetili i studenti smjera Turizam sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta s kojima organizatori uspješno surađuju već niz godina.

Govoreći o uspjehu poslovne burze, Ranko Filipović, predsjednik HUPKT-a naglasioje da će MEETEX, kao nacionalna kongresna burza, nastaviti svoj rad i u sljedećim godinama.

„Vjerujemo da će MEETEX, uz sve potrebne aktivnosti tržišne komunikacije koje provode HTZ  i turističke zajednice na nižim razinama, biti važna 'poluga' u ostvarivanju cilja rasta prodaje i profitabilnosti na tržištima poslovnog turizma“, rekao je Filipović.
 
Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) je jedino strukovno udruženje koje okuplja stručnjake iz područja poslovnog turizma. Osnovano je 2011. i danas okuplja 180 članova iz cijele Hrvatske. Nakon godina povezivanja kolega iz industrije i brojnih edukativnih programa s eminentnim svjetskim stručnjacima, HUPKT sada nastoji i konkretno pomoći – prije svega svojim članovima, ali i svim ostalim kolegama u pronalaženju novih poslovnih mogućnosti kao i brendiranju Hrvatske kao poslovne destinacije.

Ostale vijesti