Uskoro "Atlas rijeke Save za nautički turizam"

Slika /arhiva/110401-sava-rr.jpg

Izrada informativno-promidžbene publikacije "Atlas rijeke Save za nautički turizam" je pri kraju, odnosno, očekuje se da bi za nekih mjesec dana mogla biti prezentirana javnosti, rečeno je na 9. sjednici foruma predsjednika projekta Ekonomska regija u slivu rijeke Save (ERUSRS) koja je održana u HGK-Komori Zagreb koja ove godine predsjedava projektom.

ERUSRS je projekt temeljen na Protokolu o regionalnoj suradnji 17 gospodarskih komora s područja sliva rijeke Save iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, koji je potpisan u travnju 2007. Ciljevi ERUSRS-a su ubrzati gospodarski i održivi razvoj savske regije, unaprijediti ekonomske odnose te prometnu i komunikacijsku infrastrukturu, uspostaviti bolje veze na području turizma, poticati povezivanje poduzetnika i zajednička ulaganja, razvijati savsku regiju, jačati prekograničnu i međuregionalnu suradnju itd.

Atlasom se želi, kako je rečeno, promovirati nautički turizam na Savi kako bi se privukli novi investitori te potaknuo razvoj turizma i ukupnog poduzetništva na tom području. Izrada Atlasa temelji se na ugovoru partnerskih komora ERUSRS-a od kolovoza prošle godine, a potporu projektu dala je Međunarodna komisija za sliv rijeke Save.

Savjetnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Goran Šukalo istaknuo je kako se komisija bavi pitanjem plovidbe i upravljanja vodnim resursima i pitanje zaštite u sistemu voda. Komisiju su osnovale četiri zemlje (Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija) kako bi uredile pitanje održivosti u slivu rijeke Save, a spomenuti Atlas je plod zajedničke suradnje Komisije i komora. Šukalo smatra kako bi Atlas trebao biti dobra osnova za razvoj turističkog i gospodarskog potencijala u slivu rijeke Save.

Savska regija u okviru četiri države obuhvaća 940 kilometara riječnog toka i priobalja, riječ je o tržištu od oko 6,9 milijuna stanovnika i 140 tisuća tvrtki, a godišnje je oko milijun plovila na rijeci Savi. (Hina)



Pisane vijesti