UNWTO pokreće online platformu za dostizanje ciljeva održivog razvoja u turizmu

Slika /AA_2018_doc-vijesti/Tourism for SDGS.png

Glavni cilj pokretanja online Platforme turizam za ciljeve održivog razvija (COR) je snažnije uključivanje turističkog sektora u održivi razvoj. Osmišljeni online alati trebali bi unaprijediti postizanje ciljeva održivog razvoja kroz turizam.

Sedamnaest ciljeva održivog razvoja predstavljaju ambiciozni plan za dostizanje prosperiteta i očuvanje planeta uključivanjem svih dijelova društva kroz partnerstva. Glavni ciljevi su: okončanje siromaštva, borba protiv nejednakosti i nepravde te rješavanje klimatskih promjena, a sve do 2030. godine. Turizam, s 10 posto svjetskog BDP-a i radnih mjesta, ima izuzetan gospodarski značaj, ali i izuzetan značaj u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Platforma www.tourism4sdgs.org predstavlja prostor su-kreiranja koji omogućava svojim korisnicama pristup širokom spektru izvora informacija s mogućnošću dodavanja vlastitih inicijativa, projekata, rezultata; omogućava motivirajuće rasprave i suradnju, dijeljenje sadržaja koji se odnose na turizam i održivi razvoj.

Tri glavna područja na platformi (uči, podijeli, djeluj) predstavljaju tri razine interakcije koji imaju cilj ne samo da poduče već i da ohrabre sudionike na razgovor i suradnju s ciljem stvaranja održivog turističkog sektora.

Platformu su zajednički kreirali UNWTO i švicarsko Državno tajništvo za gospodarske poslove (SECO), a lansirana je za vrijeme Političkog foruma na visokoj razini (HLPF) posvećenog održivom razvoju (Transformation towards sustainable and resilient societies) održanog u New Yorku od 9. do 18.srpnja tijekom događaja kojemu su zajednički domaćini bili Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i One Planet network *(http://www.oneplanetnetwork.org/).

* Platforma One Planet network stvorena je s ciljem provedbe 10-godišnjeg Okvirnog programa o održivoj potrošnji i proizvodnju (SCP). Program podupire globalni pomak prema SCP-u te dostizanju Cilja održivog razvoja (COR) broj 12.



UNWTO