Ulaskom Hrvatske u EU uvodi se „klasični“ vizni režim za državljane Rusije i Ukrajine

Slika /arhiva/120920-vizni1w.jpg

Predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih i europskih poslova sastali su se u četvrtak s predstavnicima putničkih agencija i udruga koje djeluju u turizmu (UHPA, UPUHH, OMH i dr.) te održali prezentaciju „Hrvatska vizna politika u svjetlu pristupanja u Europsku uniju“. Poseban naglasak stavljen je na tržišta Rusije i Ukrajine, koje u ukupnoj strukturi stranog turističkog prometa Hrvatske čine sve veći udio. 

Vezano uz ulazak u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, Hrvatska se obvezala da će do 1. travnja 2013. godine u potpunosti uskladiti vizni režim s europskim sustavom. Preuzimanje vizne politike Europske unije, u praksi znači ukidanje olakšanog i uvođenje klasičnog viznog režima za državljane Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana i Kazakstana, kojima je do sada u Hrvatsku bio omogućen olakšani ulazak. Naime, na inicijativu Ministarstva turizma, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, od 2009. godine provodi se privremena suspenzija viznog režima prema kojoj državljani spomenutih zemalja, za ulazak u Hrvatsku od 1. travnja do 31. listopada, ne trebaju vizu. Nakon što 31. listopada prestane suspenzija viznog režima, od 1. studenoga do dana potpisivanja novog Sporazuma usklađenog sa EU, državljani Rusije i Ukrajine u Hrvatsku će ulaziti na temelju ovjerenog jamstvenog pisma ili turističkog vaučera.

Potpisivanje novog Sporazuma usklađenog s viznom politikom Unije očekuje se početkom 2013. godine, a najkasnije tri mjeseca prije punopravnog članstva. Pravila schengenskog sustava u Hrvatskoj na snagu će stupiti tek od dana pristupanja Schengenskom prostoru, koji je moguć i dvije godine nakon ulaska u EU.

Na sastanku je naglašena važna uloga turističkih agencija u dovođenju turista, a predstavnici hrvatskih agencija pozvani su da surađuju s ruskim akreditiranim turističkim agencijama i komercijalnim posrednicima za vize jer će se na taj način ubrzati i pojednostaviti provođenje novog viznog sustava.  Zaključeno je i kako novi vizni režim ne bi smio biti zapreka za dolazak stranih turista u Hrvatsku, jer većina zemalja europskog Mediterana već godinama provodi klasični vizni režim prema ruskim i ukrajinskim državljanima, koji i dalje u tim zemljama ostvaruju znatan turistički promet.

Sastanak su vodili pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnik Sektora konzularnih poslova (MVEP) Vinko Ljubičić i voditeljica Službe za vize (MVEP) Maja Tajder, a uz njih su bili prisutni i načelnica Sektora za međunarodnu suradnju Ministarstva turizma Blanka Belošević te 3. tajnik Službe za vize Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Irena Škreblin.



Pisane vijesti