UHPA o problemima viznog režima od 1. travnja ove godine

Slika /arhiva/uhpa-new-logo.jpg

Suočeni s problemom viznog režima, nastalim zbog nedovoljno razrađene provedbe rješavanja situacije za pojedine emitivne države, Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) smatra iznimno važnim istupiti stoga što bi to moglo dovesti do štete za turistički sektor, ali i domaće gospodarstvo.

Naime, ulaskom Hrvatske u EU dolazi do primjene viznog režima kojim će državljani ključnih emitivnih zemalja poput Rusije, Ukrajine ili Kine morati ishoditi vizu za ulazak u Hrvatsku. Ulaskom u članstvo Europske unije, Hrvatska ne ulazi istodobno i u schengenski režim te će se gosti s pojedinih emitivnih tržišta naći u situaciji da za ulazak u našu zemlju neće biti potrebna schengenska viza, već će morati posjedovati vizu Republike Hrvatske i to od 1. travnja ove godine.

Problem koji UHPA želi istaknuti, a s ciljem općeg dobra za sve članice Udruge, kao i za cjelokupni turistički sektor, leži u činjenici da prema svim aktualnim pokazateljima, mjerodavne institucije još uvijek nisu pronašle model kako riješiti ovaj problem. Modeli provedbe i kvalitetne realizacije izdavanja viza potencijalno bi mogli dovesti do odustajanja velikog broja stranih partnera te smanjenja broja dolazaka gostiju s tih tržišta. To je već izazvalo znatne probleme domaćim agencijama, u vrijeme kada se realizira sezona pred nama, a o kojoj ovisi dobar dio domaćeg gospodarstva.

Nedavno su se neke od članica UHPA-e suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija i inspekciju smještajnih kapaciteta. Oni su od konzularnih ureda te MVPEI-a tražili urgentnu vizu za ulazak u RH, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata, međutim, odgovoreno im je kako će o rješavanju ishođenja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana.

UHPA ovim priopćenjem nema za cilj prozivati mjerodavne institucije, već apelira na njih da ulože sve moguće napore kako bi ovaj problem bio riješen u najkraćem mogućem roku.



Pisane vijesti