UHPA: Najvažnije zadržati radna mjesta

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/200319_uhpa_FaH.JPG

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozdravlja vladine mjere za pomoć gospodarstvu, istaknuvši da je najvažnije zadržati radna mjesta zaposlenika agencija i da Vlada čim prije donese kriterije i razradi sve mjere kako bi agencije točno znale s čime mogu računati, ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Osvrnuvši se na mjere hrvatske vlade za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, Fain izdvaja mjeru za osiguranje minimalne plaće zaposlenika, koji su, kako ocjenjuje, ključni u svakoj djelatnosti, a posebice u putničkim agencijama u kojima je najveća vrijednost i imovina 'know–how' i visoko motivirani zaposlenici.

"Zadovoljni smo tom vladinom mjerom, a i jedna od mjera koje je UHPA predložila vladi bila je upravo oslobođanje od plaćanja doprinosa, poreza i prireza na plaće zaposlenicima. To smatramo neophodnim za opstanak malih i srednjih poduzetnika kao najugroženije skupine u ovoj nepogodi koja nas je sve zadesila", kaže Fain.

Dodaje da će agencije moći koristiti i druge vladine mjere, što će sve, kako vjeruje, pomoći da se prevlada ovo nepovoljno razdoblje. "I dalje ćemo pratiti situaciju oko donošenja mjera i kriterija, kako bi pravovremeno pomogli članicama prebroditi tu situaciju", poručuje Fain.

UHPA je jedna od vodećih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu, koja okuplja oko 230 redovnih članica-agencija i touroperatora te još oko sto pridruženih članica iz hotelijerstva, prijevoza, strukovnog obrazovanja te drugih ustanova i udruga vezanih uz turizam.

Njezine članice realiziraju više od 80 posto ukupnog organiziranog turističkog prometa u Hrvatskoj, a kao nacionalna udruga intenzivno surađuje sa drugim domaćim udruženjima te zastupa interese članica i na međunarodnoj razini kao redovna članica ECTAA-e (krovnog europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora). (Hina/FaH)

Ostale vijesti