UHPA: Četrdeset turističkih agencija dobilo certifikat ISO 9001:2008

Slika /arhiva/140908_uhpa1.jpg

Svečana dodjela certifikata ISO 9001:2008 za četrdeset članova UHPA-e i UHPA-u, kao strukovnu udrugu, održana je danas u Zagrebu, a certifikate je agencijama i uredu UHPA-e uručio ministar turizma Darko Lorencin. Četrdeset turističkih agencija Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) s uredom UHPA-e u svoje poslovanje uvelo je sustav upravljanja kvalitetom prema međunarodnoj normi ISO 9001:2008 čime je UHPA postala prva strukovna udruga u turizmu u Hrvatskoj sa spomenutim certifikatom i jedna od rijetkih udruga turističkih agencija u Europi i svijetu čiji su članovi zajedničkim radom i suradnjom stekli spomenuti certifikat. Prihvaćanjem ISO standarda i uvođenjem certificiranog sustava kvalitete agencije pokazuju posvećenost prema stalnom unapređenju kvalitete usluge, ali time je još važnija stvarna posvećenost turističkih agencija prema željama i potrebama svojih kupaca i korisnika usluga. Stoga je uvođenje sustava upravljanja kvalitetom podržalo i Ministarstvo turizma. „Činjenica da je krovna udruga putničkih agencija - UHPA, kao i 40 članica dobilo ovu međunarodnu potvrdu kvalitete rada, odličan je korak prema još kvalitetnijem i profesionalnijem radu turističkih agencija u Hrvatskoj, pa tako i još kvalitetnijem razvoju turizma u Hrvatskoj. Turistički djelatnici vrlo su važni za uspješnu turističku priču, a djelatnici turističkih agencija i turoperatora često su prvi kontakt turista s pojedinom zemljom te su stoga njihova profesionalnost i kvalitetan rad ključni u turizmu. Posjedovanje certifikata kvalitete važno je i pri apliciranju na razne projekte, ali je važno i s marketinškog aspekta pri komunikaciji s kupcima i partnerima“, rekao je ministar Lorencin.

Svečana dodjela certifikata ISO 9001:2008 za četrdeset članova UHPA-e i UHPA-u, kao strukovnu udrugu, održana je danas u Zagrebu, a certifikate je agencijama i uredu UHPA-e uručio ministar turizma Darko Lorencin. Četrdeset turističkih agencija Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) s uredom UHPA-e u svoje poslovanje uvelo je sustav upravljanja kvalitetom prema međunarodnoj normi ISO 9001:2008 čime je UHPA postala prva strukovna udruga u turizmu u Hrvatskoj sa spomenutim certifikatom i jedna od rijetkih udruga turističkih agencija u Europi i svijetu čiji su članovi zajedničkim radom i suradnjom stekli spomenuti certifikat. Prihvaćanjem ISO standarda i uvođenjem certificiranog sustava kvalitete agencije pokazuju posvećenost prema stalnom unapređenju kvalitete usluge, ali time je još važnija stvarna posvećenost turističkih agencija prema željama i potrebama svojih kupaca i korisnika usluga. Stoga je uvođenje sustava upravljanja kvalitetom podržalo i Ministarstvo turizma.

„Činjenica da je krovna udruga putničkih agencija - UHPA, kao i 40 članica dobilo ovu međunarodnu potvrdu kvalitete rada, odličan je korak prema još kvalitetnijem i profesionalnijem radu turističkih agencija u Hrvatskoj, pa tako i još kvalitetnijem razvoju turizma u Hrvatskoj. Turistički djelatnici vrlo su važni za uspješnu turističku priču, a djelatnici turističkih agencija i turoperatora često su prvi kontakt turista s pojedinom zemljom te su stoga njihova profesionalnost i kvalitetan rad ključni u turizmu. Posjedovanje certifikata kvalitete važno je i pri apliciranju na razne projekte, ali je važno i s marketinškog aspekta pri komunikaciji s kupcima i partnerima“, rekao je ministar Lorencin.

„Dobivanje ISO standarda znači i preuzimanje obveze i to ne samo na održavanju visoke razine usluga, kvalitete i internih sustava upravljanja nego i njihovog stalno unapređivanja i poboljšavanja. ISO 9001:2008 je oznaka profesionalnosti i međunarodno prepoznatljivih normi kvalitete, koje su podjednake i mjerljive u svim zemljama i na svim kontinentima. Drago mi je da su kolege, agencije, prepoznale važnost ISO normi i što smo svi zajedno, putem udruge, pristupili certificiranju. Ovi standardi su za dobrobit svih nas i unapređenje struke. Ovo je još jedan iskorak u poslovanju i podizanju konkurentnost Hrvatske kao destinacije. Sami sebi smo postavili visoke standarde koji su veliki motiv za konstantan rad, razvoj i napredak“, istaknuo je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Projekt ISO certifikacije UHPA je pokrenula 2012. godine s certifikacijskom kućom Lloyd's Register Quality Assurance i konzultantskom tvrtkom IQ d.o.o. te je okupljene članove pozdravio i Ivan Čupić iz certifikacijske kuće LIoyd's Register Quality Assurance: „Primjena sustava upravljanja kvalitetom u turističkim agencijama pomaže agencijama pri ispunjavanju sadašnjih i budućih potreba svojih klijenata  na učinkovit i djelotvoran način, te osigurava da proizvodi i usluge dosljedno ispunjavaju zahtjeve klijenata kao i zakonske zahtjeve.“

Udruga hrvatskih putničkih agencija, uz podršku Ministarstva turizma, nastavlja projekt certificiranja turističkih agencija prema sustavu upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008 i u rujnu 2014. godine. U tijeku su pripremni tečajevi za vodeće auditore, a uskoro će krenuti i prijave turističkih agencija za sudjelovanjem na projektu. Ovaj, kao i projekt specijalizacije turističkih agencija, koji UHPA također provodi uz podršku Ministarstva turizma, trebao bi garantirati visoku razinu poslovne etike, odgovornosti te stalnu brigu turističkih agencija o interesima svojih potrošača.

Certifikat ISO 9001:2008 dobio je ured UHPA-e i sljedećih četrdeset članova: A.T.I. d.o.o., Pula; Adriaday, Opatija; Adriagate d.o.o., Split; Adriatic Explore d.o.o., Dubrovnik; Anastasia d.o.o., Šibenik; APP turizam - travel agency, Požega; Ariella d.o.o., Umag; Arlen d.o.o., Poreč; Atlantis travel d.o.o., Zagreb; Atlas Trogir DMA d.o.o., Trogir; Aventur d.o.o., Trogir; Biokovo Active Holidays d.o.o., Makarska; Božilov Dubrovnik Travel d.o.o., Dubrovnik; El-pi tours d.o.o., Malinska; Fiore d.o.o., Poreč; F-tours putovanja d.o.o., Split; Huck finn d.o.o., Zagreb; Katarina line d.o.o., Opatija; Ka travel d.o.o., Karlovac; Kompas Zagreb d.d., Zagreb; Mag Tours d.o.o., Šibenik; Marbis d.o.o., Koprivnica; Maricom d.o.o., Pag; M-G express d.o.o., Kanfanar; Mondo travel d.o.o., Zagreb; Orion tours d.o.o., Đakovo; Orvas d.o.o., Split; Petros d.o.o., Zagreb; Pražen putovanja d.o.o., Brodarica; Radmanove mlinice - Kaštil Slanica, Omiš; RB travel d.o.o., Rijeka; Receptiva Opera d.o.o., Donja Stubica; Sea Gate, Trogir; Super Tours d.o.o., Dubrovnik; Šiloturist travel agency, Šilo; TerraNautika d.o.o., Dubrovnik; Travelana d.o.o., Rijeka; Uniline d.o.o., Pula; Varaždintours d.o.o., Varaždin; VMD travel agency d.o.o., Zagreb. Više o certificiranim turističkim agencijama i projektu ISO 9001:2008 na www.uhpa.hr.



Pisane vijesti