Ugovori o sufinanciranju 21 turističkog projekta u Istarskoj županiji

Slika /arhiva/090408-hlsd1.jpg

Ministarstvo turizma će u Istarskoj županiji sa 1,13 milijuna kuna sufinancirati 21 projekt koji će pridonijeti razvoju turističke ponude u Istri, istaknuto je danas u Poreču u kojem je ugovore o sufinanciranju turističkih projekata u Istarskoj županiji potpisao ministar turizma Damir Bajs. Podsjetio je da je Ministarstvo turizma još početkom veljače raspisalo javni natječaj za razvojne turističke projekte u Hrvatskoj, a u Istarskoj je županiji izabrano devet programa i 21 projekt. Ova je godina, kazao je Bajs, obilježena jasnim ciljem da se većina sredstava kojima Ministarstvo raspolaže usmjeri što boljim rezultatima u sezoni koja je, zbog recesije, specifična.

Ministarstvo turizma će u Istarskoj županiji sa 1,13 milijuna kuna sufinancirati 21 projekt koji će pridonijeti razvoju turističke ponude u Istri, istaknuto je danas u Poreču u kojem je ugovore o sufinanciranju turističkih projekata u Istarskoj županiji potpisao ministar turizma Damir Bajs.

Podsjetio je da je Ministarstvo turizma još početkom veljače raspisalo javni natječaj za razvojne turističke projekte u Hrvatskoj, a u Istarskoj je županiji izabrano devet programa i 21 projekt.

Ministar je čestitao svima koji se u ovoj teškoj godini odlučuju za ulaganje u turizam.

Ova je godina, kazao je Bajs, obilježena jasnim ciljem da se većina sredstava kojima Ministarstvo raspolaže usmjeri što boljim rezultatima u sezoni koja je, zbog recesije, specifična.

Bajs je podsjetio kako su uoči sezone neki najavljivali podbačaj i do 20 posto, a podaci govore kako je u prvih sedam mjeseci u Istri 3 posto manje dolazaka i noćenja.

Procjenjuje i da bi se, s obzirom da su posljednja četiri vikenda bila rekordna po ulascima gostiju te dobrim najavama za posezonu, minus mogao i smanjiti.

U sklopu projekta sufinanciranja razvojnih turističkih projekata, Ministarstvo je predvidjelo sredstva za programe poticanja klastera u turizmu, za poboljšanje kvalitete u ugostiteljstvu, ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, poticanje zaštite i obnove baštine u turizmu, izvorne suvenire i dr.

Ministarstvo će odobrena sredstva isplatiti u dva dijela, polovicu po potpisivanju ugovora te polovicu po dostavljenom izvješću s potpunom pratećom dokumentacijom o realizaciji programa.

Među projektima koji će se sufinancirati temeljem danas potpisanih ugovora su primjerice projekti uređenje staze koja vodi u Pazinsku jamu, uređenje tradicijske kuće, projekt izvorni suvenir Istarske kapljice, ili projekti općine Brtonigla za informativne panoe, općine Barban za uređenje pješačke staze itd. (Hina)


Pisane vijesti