Ugovori HBOR-a i KfW-a o financiranju turizma i malog gospodarstva

Slika /arhiva/100615-for1-FAH.jpg

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Njemačka razvojna banka (KfW) potpisale su danas dva ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura namijenjena financiranju razvoja turizma i malog i srednjeg poduzetništva. Ugovori su potpisani za vrijeme Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma koji se danas i sutra održava u Zagrebu.
Ugovore su, u prisustvu predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor i veleposlanika Savezne Republike Njemačke Bernda Fischera, potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i direktor njemačke razvojne banke Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW) Joachim Rastert.



Odobrena sredstva namijenjena su za financiranje projekata u turizmu kao i novih ulaganja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj kojima će se ojačati njihova konkurentnost te potaknuti otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, ističu iz HBOR-a.



Dvadeset milijuna eura namijenjeno je financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzetnika, a radi se o drugoj kreditnoj liniji uz potporu Europske komisije u okviru Programa za financiranje malih i srednjih poduzeća. Uz kreditna sredstva HBOR-u će biti odobrena i sredstva darovnice u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna eura, koja će se iskoristiti u obliku naknade za uspješnost, kao i 170 tisuća eura tehničke pomoći.



Potpisivanjem novih ugovora o kreditu jača se dugogodišnja uspješna suradnja između HBOR-a i KfW-a tijekom koje je potpisano dvanaest ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna eura.



Sredstva su upotrijebljena za različite namjene, od pružanja potpore malim i srednjim privatnim poduzećima, mikro poduzećima te poljoprivredi, do razvijanja komunalne infrastrukture i tehnološke obnove brodogradilišta te projekata u turizmu kao i projekata na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. (Hina)
 

Pisane vijesti