Udruga obiteljskih i malih hotela najavila niže cijene ugostiteljskih usluga

Slika /arhiva/hotel-korana-srakovcic_Ll.jpg

Upravno vijeće Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela jučer je odlučilo da će obiteljski i mali hoteli sniziti cijene hrvatskim vinima i vodi za pet do 10 posto, a s osnove primjene niže stope PDV-a od 10 posto za ugostiteljstvo, koja stupa na snagu s početkom iduće godine, najavio je predsjednik udruge Šime Klarić na godišnjoj skupštini te udruge održanoj u karlovačkom Hotelu Korana Srakovčić. Slične su se stvari dogodile u zemljama koje su svoj PDV za turizam snizile prije Hrvatske, u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Tamo je došlo do spuštanja opće razine cijena u tom sektoru, jačih investicija i veće zaposlenosti. Ako je to prošlo kod njih, nema razloga da se ne dogodi i u Hrvatskoj, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić, koji je sudjelovao na okruglom stolu "Aktualno stanje obiteljskog i malog hotelijerstva i njegova pozicija u novoj strategiji razvoja hrvatskog turizma". Dodao je da će snižavanje cijena biti odlična promotivna poruka, ali i da nema razloga da se akumulacija ostvarena diferenciranom stopom PDV-a za turizam ne prelije i u investicije. 

Upravno vijeće Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela jučer je odlučilo da će obiteljski i mali hoteli sniziti cijene hrvatskim vinima i vodi za pet do 10 posto, a s osnove primjene niže stope PDV-a od 10 posto za ugostiteljstvo, koja stupa na snagu s početkom iduće godine, najavio je predsjednik udruge Šime Klarić na godišnjoj skupštini te udruge održanoj u karlovačkom Hotelu Korana Srakovčić.

Slične su se stvari dogodile u zemljama koje su svoj PDV za turizam snizile prije Hrvatske, u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Tamo je došlo do spuštanja opće razine cijena u tom sektoru, jačih investicija i veće zaposlenosti. Ako je to prošlo kod njih, nema razloga da se ne dogodi i u Hrvatskoj, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić, koji je sudjelovao na okruglom stolu "Aktualno stanje obiteljskog i malog hotelijerstva i njegova pozicija u novoj strategiji razvoja hrvatskog turizma".

Dodao je da će snižavanje cijena biti odlična promotivna poruka, ali i da nema razloga da se akumulacija ostvarena diferenciranom stopom PDV-a za turizam ne prelije i u investicije. Ostojić misli da će izravni efekti za državni proračun s nižim PDV-om za ugostiteljstvo u konačnici biti veći, nego što bi bili uz dosadašnju stopu od 25 posto.

Ministar je pozvao hotelijere na aktivnosti za pripremu uspješne 2013. godine, a najavio je i sveobuhvatnu izmjenu zakonodavnog okvira kroz nekoliko zakona (o ugostiteljstvu, o pružanju usluga u turizmu, o turističkim zajednicama, o turističkom zemljištu) te podsjetio da je pri kraju i izrada Strategije razvitka turizma Hrvatske do 2020. godine, s projekcijom do 2025. godine.

Također, najavio je i novu kreditnu liniju za male poduzetnike u turizmu, pa bi u drugoj polovici siječnja trebao biti objavljen dokument na kojem rada HBOR, HAMAG, ministarstva turizma i poduzetništva i obrta. Po njegovim riječima, taj bi kreditni program predviđao kredite s rokom otplate od 17 godina, počekom od četiri godine, kamatnom stopom od 1 do 3 posto, izuzetno pet posto. Radi se, dodaje, i na projektu bespovratnog sufinanciranja "tisuću bazena za Hrvatsku". Projekt je to kojeg namjeravamo realizirati do kraja mandata, jer podaci govore da hoteli koji imaju bazen imaju dulju sezonu za prosječno osam tjedana, kazao je Ostojić.



Pisane vijesti