U Zagrebu u sedam mjeseci 10 posto manje turista

Slika 10.8.2009
Zagreb je od početka ove godine do kraja srpnja posjetilo 319,8 tisuća turista, što je 10 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je s gotovo 580 tisuća noćenja zabilježio pad od 11 posto, prvi su podaci Turističke zajednice grada Zagreba koje prenosi Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

U sedam mjeseci ove godine u Zagrebu su većinom boravili strani turisti, bilo ih je 232,1 tisuća naspram 87,6 tisuća domaćih, a i jednih je i drugih došlo manje nego lani, za 9 odnosno 13 posto manje.

Slično je i s noćenjima, stranci su ostvarili gotovo 72 posto ukupnih sedmomjesečnih noćenja u Zagrebu ili 416,7 tisuća, čime su također u minusu od 9 posto.

Domaćih 163,1 tisuća noćenja pad je od 16 posto.

Samo u ovogodišnjem srpnju u Zagreb je došlo 57,5 tisuća turista ili 9 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, dok je s gotovo 95 tisuća noćenja zabilježen pad od 10 posto.

Stranih je turista i njihovih noćenja pritom bilo 7 i 9 posto manje nego u lanjskom srpnju, dok je domaćih došlo i noćilo 19 odnosno 29 posto manje.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba takve rezultate ocjenjuju očekivanim s obzirom na krizu, napominjući da i nisu tako loši s obzirom da neke druge europske metropole bilježe i veće padove fizičkog turističkog prometa.

Unatoč minusima zadovoljavajućim u strukturi stranih turista, ipak ističu ovogodišnji gotovo sličan lanjskom posjetu njemačkih turista, kao i povećanja s izraelskog tržišta, iz Danske, Švicarske te posebno iz Španjolske. (Hina)



Pisane vijesti