U turizmu u mjesec dana 3508 inspekcijskih nadzora

Slika /arhiva/110803-drz-inspektorat.jpg

Inspektori Državnog inspektorata od 15. lipnja do 15. srpnja na priobalnom su području i otocima obavili su ukupno 3508 inspekcijskih nadzora na području ugostiteljstva i turizma, od kojih u 2512 ili 72 posto nisu utvrđene povrede propisa, a zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su donijeli 168 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 615,4 tisuće kuna. U 63 slučaja inspekcija je oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 131 tisuću kuna, a od prekršitelja su naplatili 570 kazni na mjestu izvršenja u ukupnom iznosu od 898 tisuća kuna, izvijestio je danas Državni inspektorat.

Navode i da su od ukupno 566 upravnih rješenja gospodarski inspektori sa 289 usmenih rješenja (270 iz ugostiteljstva i 19 iz turizma) odmah spriječili daljnje nelegalno pružanje ugostiteljskih i usluga u turizmu.

Za uočene prekršaje u nadzoru turističkih objekata napominju da se odnose na rad bez rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta za luku nautičkog turizma, prodaju karata izvan broda na nedozvoljenim mjestima, neisticanje cijena i naziva tvrtke na plovilima, obavljanje turističke djelatnosti na plovilima bez ishođenja obrtnice, a u obavljanju ostalih turističkih usluga rad bez ishođenog rješenja ili uvjerenja nadležnog ureda.

I iz područja boravišne pristojbe utvrdili su, kako navode, pozitivne rezultate u dijelu prijave gostiju turističkim zajednicama od strane privatnih iznajmljivača, kao i uplata boravišne pristojbe. Nadzorom objekata za smještaj, posebno hotela, uočili su povećanje kvalitete u pružanju ugostiteljskih usluga, ali i prekršaje u neisticanju cijena i neizdavanja računa ili izdavanje računa u kojima nisu naznačene propisane oznake.

Kod ukupno 593 nadzirana poslodavaca u djelatnosti ugostiteljstva i turizma utvrđeno je 465 povreda zbog kojih je podneseno 180 optužnih prijedloga, izrečena su tri obvezna prekršajna naloga, 57 kazni na mjestu izvršenja i dva prekršajna naloga temeljem kojih je u državni proračun ukupno uplaćeno 343,5 tisuća kuna.

Donesena su ukupno 64 rješenja, od kojih su inspektori izrekli 32 usmena rješenja na zapisnik kojima su poslodavcima privremeno zabranili obavljanje djelatnosti na određeno vrijeme zbog utvrđenih nezakonitosti, sa 25 radnika poslodavac nije sklopio ugovor o radu niti im je uručio potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada, 14 radnika nije bilo prijavljeno na obvezno mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje ili nisu bili prijavljeni s prvim danom početka rada, a 16 radnika-stranaca nisu imali radnu ili poslovnu dozvolu za rad u Hrvatskoj. Od navedenih usmenih rješenja 26 nije izvršeno pečaćenjem, jer su poslodavci otklonili nedostatke u poslovanju, tj. uplatili novčane iznose od ukupno 930 tisuća kuna. (Hina)



Pisane vijesti