U tri mjeseca autocestama više vozila i veći prihod

Slika /arhiva/100724-lucko-bd1.jpg

Hrvatskim je autocestama u prvom tromjesečju ove godine prometovalo više od 10,3 milijuna vozila, što je za 6,78 posto više nego u istom razdoblju lani, a povećan je i prihod od naplate cestarine i to za 2,77 posto, na više od 322,4 milijuna kuna (bez PDV-a), pokazuju statistički podaci Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Od četiri tvrtke koncesionara autocesta najveći promet i najveći prihod bilježe Hrvatske autoceste (HAC), u postotku najveći porast bilježi Bina-Istra, no, pritom treba imati na umu da su u ovogodišnje podatke za tog koncesionara dodani i podaci za novo otvorenu dionicu Kanfanar - Pula.

Autocestama kojima upravlja HAC u prva je tri mjeseca ove godine prometovalo više od 5,9 milijuna vozila, što je 3,09 posto više nego u istom razdoblju lani, a prihod HAC-a od naplate cestarina iznosio je 201,9 milijuna kuna (bez PDV-a), što je povećanje za 2,52 posto.

Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) zabilježila je promet više od 2,2 milijuna vozila i naplatila je 68,9 milijuna kuna prihoda. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine autocestama kojima upravlja ARZ prometovalo je 5,7 posto više vozila, a prihod od naplate cestarina povećan je za 0,49 posto.

Koncesionar istarskog ipsilona, tvrtka Bina-Istra u prvom tromjesečju ove godine s prometom od 1,08 milijuna vozila bilježi visok rast broja vozila, za čak 60,58 posto, a prihod od naplate cestarine veći je za 21,74 posto i iznosio je 23,9 milijuna kuna. No, iz HUKA-e pritom napominju kako su u podatke za prvo tromjesečje ove godine dodani i podaci za novootvorenu dionicu Kanfanar - Pula koja lani u istom razdoblju nije bila otvorena. Jedini koncesionar koji u prva tri mjeseca ove godine bilježi manji promet i manji prihod od cestarine je Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) - istoimenom je autocestom prometovalo gotovo 1,09 milijuna vozila, što je za 4,33 posto manje nego u istom razdoblju lani, a prihod od oko 27,7 milijuna kuna je manji za 3,12 posto.

Po podacima HUKA-e, ukupna mreža autocesta u Hrvatskoj je početkom ove godine iznosila 1.240,7 kilometara. Većinom autocesta pod naplatom upravlja HAC (Bregana - Zagreb - Lipovac - Osijek, Zagreb - Goričan, Zagreb - Split - Dubrovnik) čija je mreža autocesta duljine 858 kilometara. Mreža ARZ-a dugačka je 181,69 kilometara i ta je tvrtka koncesionar autoceste Rijeka-Zagreb, Rupa-Matulji-Diračje Orehovica, a u njenoj je nadležnosti i most Krk. AZM je koncesionar 60 kilometara duge autoceste Zagreb-Macelj, a tvrtka Bina-Istra upravlja sa 141 kilometrom na istarskom ipsilonu. (Hina)



Pisane vijesti