U travnju dvoznamenkasti turistički porasti

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

Turističkih dolazaka u hrvatske komercijalne smještajne objekte u travnju je bilo 17 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a nešto malo viši porast od 18,6 posto u tim je objektima ostvaren i s turističkim noćenjima, pri čemu su i domaći i strani turisti zabilježili poraste, prvi su rezultati Državnog zavoda za statistiku.

Strani su turisti, po tim podacima, u travnju ove godine u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili 81,4 posto dolazaka i 84 posto noćenja, a došlo ih je 19,1 posto više nego u lanjskom travnju.

Porast od 20,6 posto stranci su ostvarili u tim objektima i u noćenjima, a najviše noćenja među strancima, 23,2 posto ostvarili su turisti iz Njemačke.

S udjelom u noćenjima od 13,3 posto slijede ih Austrijanci te Slovenci s 13,2 posto, dok su Talijani četvrti s udjelom u noćenjima od 8,8 posto. Važne udjele u noćenjima u komercijalnim smještajnim objektima u ovom travnju ostvarili su i Francuzi (5,3 posto), turisti i Ujedinjenog Kraljevstva (3,5 posto) te Poljaci (2,8 posto).

Domaćih turista u te je objekte u travnju došlo 8,6 posto više, i ostvarili su 9,2 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine.

Kako je već prije objašnjavano takvi turistički porasti u ovom travnju zasigurno su većim dijelom posljedica ovogodišnjih uskrsnih blagdana koji su bili potkraj tog mjeseca istodobno sa proljetnim školskim praznicima, a dijelom se mogu pripisati i rastućoj popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije na brojnim svjetskim tržištima. (Hina)



Pisane vijesti