​U Splitu više turista nego lani

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Split.jpg

U Splitu je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 12 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a porasti se nastavljaju i u srpnju, priopćili su u ponedjeljak iz splitske turističke zajednice (TZ).

Od početka godine do kraja lipnja ostvareno 327.865 dolazaka i 853.646 noćenja, a u prvih 15 dana srpnja 88.466 dolazaka i 280.662 noćenja, što je porast od šest posto u dolascima i isto toliko u noćenjima.

Direktorica TZ-a grada Splita Alijana Vukšić kaže da je u tjednu festivala Ultre, prema podatcima sustava eVisitor, na području Splita ostvareno 49.591 dolazaka i 166.542 noćenja, a ako se ti podatci usporede sa prošlogodišnjom Ultrom i tu je ostvareno povećanje od deset posto u dolascima i 12 posto u noćenjima.

"Kada govorimo o popunjenosti svih smještajnih kapaciteta ona iznosi 60 posto što je za četiri posto više u odnosu na tjedan festivala Ultra Europe u prethodnoj godini, a najbolja popunjenost zabilježena je u objektima visoke kategorije s 4 i 5 zvjezdica. Grad Split je u ovu turističku sezonu ušao s 45 otvorenih hotela, pri čemu je u ovoj godini otvoreno sedam novih manjih i većih hotelskih objekata, što je najviše novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću", ustvrdila je Vukšić.

Split od ove godine ima i deset novih hotela s 4 i 5 zvjezdica, istaknula je Vukšić i nastavila da su njihovim stavljanjem na tržište povećani hotelski kapaciteti za deset posto, te da su gotovo stopostotno popunjeni. Gostima u Splitu je sada na raspolaganju 3.641 krevet u hotelima, odnosno 320 hotelskih kreveta više nego lani koji su već odavno rezervirani, a završni radovi trebali bi ove ili iduće godine biti gotovi na još nekoliko novih hotelskih objekata koji će imati ukupno oko 1200 kreveta u hotelima s četiri ili pet zvjezdica.

"Smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju u Splitu ove godine su rasli najmanjom stopom u proteklih pet godina i njihovi kapaciteti su za pet posto veći nego lani. Ove je godine na tržište stavljeno pet posto više postelja, odnosno 1.271 novi krevet u privatnim stanovima, apartmanima i sobama. Ulaganje u podizanje kvalitete smještaja u domaćinstvima evidentno je i u činjenici da u kategoriji od 4 i 5 zvjezdica u domaćinstvima u Splitu sada ima ukupno oko četiri tisuće postelja", rekla je Vukšić.

U Splitu je po njezinim riječima ove godine na tržište stavljeno ukupno 24.614 kreveta u obiteljskom smještaju, pa sada u svim smještajnim objektima grad raspolaže s 34.374 kreveta. (Hina)

Pisane vijesti