U Splitu manje turista i više noćenja

Slika 6.7.2009
Split je u prvoj polovici ove godine posjetilo 11 posto manje turista nego u isto prošlogodišnje vrijeme ili njih oko 70 tisuća, ali su se turisti u tom gradu zadržavali duže te ostvarili 9 posto više noćenja ili 143 tisuće, doznaje se iz Turističke zajednice grada Splita.

S takvim su šestomjesečnim turističkim rezultatima u Turističkoj zajednici zadovoljni s obzirom na ukupni pad turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj te smanjenih hotelskih kapaciteta u tom gradu u ovoj godini.

Napominju i da su, a po prvim podacima, dobre turističke brojke u Splitu zabilježili i u ovogodišnjem lipnju, odnosno 26 posto više noćenja nego u istom lanjskom mjesecu koje je ostvarilo 7 posto manje turista.

To, slično kao i polugodišnje rezultate, pojašnjavaju duljim, možda čak i neplaniranim zadržavanjem turista u gradu, u kojem su i unatoč nešto lošijem lipanjskom vremenu pronalazili dovoljno sadržaja za svoj dulji ostanak.

Dio razloga za takav produljeni boravak u splitskoj Turističkoj zajednici vide i u, kako kažu, prepoznavanju ponude i usluga Splita kao tipičnog 'city-break' europskog turističkog ili središta gradskog odmora.

Tome je pridonijelo, kažu, i što je Split u ovu sezonu ušao 'ušminkan' s čak 10 tisuća metara četvornih novih zelenih i cvjetnih površina, od čega su tri potpuno nova parka u centru grada.

U samom centru Splita dvadesetak dojučerašnjih caffe-barova svoju je ponudu proširilo na restoransku s jelovnicima za turiste, prepoznajući potražnju za takvom uslugom.

Kulturna ponuda obogaćena je novootvorenom Galerijom umjetnina, obnovljenim dijelom Galerije Meštrović i novom dvoranom kinoteke, kao i brojnim izložbama, koncertima, manifestacijama i drugim zabavnim događanjima na gradskim ulicama i trgovima te u zatvorenim prostorima.

Među stranim turistima, u Splitu je u prvoj polovici ove godine i u lipnju, najviše bilo Amerikanaca i Japanaca, dok su najveće poraste, prosječno od oko 20 posto, ostvarili Skandinavci, Britanci, Poljaci, Španjolci te Australci. (Hina)


Pisane vijesti