U Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2019. pet posto turista više nego u 2018.

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/180111_TZSDZ_L.jpg

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom 2019. godine boravilo je 3,9 milijuna turista što je za pet posto više u odnosu na 2018., izvijestila je Turistička zajednice te županije. Najbrojniji gosti tijekom 2019. godine bili su Nijemci, na drugom mjestu su Poljaci, a slijede Britanci i Česi.

"Splitsko-dalmatinska županija 2019. godinu zaključila s 3,9 milijuna dolazaka u komercijalnom i nautičkom aranžmanu što je rast od pet posto u odnosu na godinu dana ranije, a 19,7 milijuna noćenja je za tri posto više nego u 2018," rekao je Joško Stella direktor županijske Turističke zajednice.

U ukupnom turističkom prometu Hrvatske Splitsko-dalmatinska županija ima udio od gotovo 22 posto, odnosno svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju je noćio u Srednjoj Dalmaciji.

Na području Splitsko-dalmatinske županije najveći udio u noćenjima imala je Splitska rivijera, a slijedi je Makarska rivijera, priopćeno je iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Istaknuli su kako je Splitsko-dalmatinska županija po rastu turističkog prometa u izvansezonskim mjesecima među najboljima u Hrvatskoj jer je na njezinom području stalan rast turističkih dolazaka bio od ožujka pa do kraja prosinca. Pri tome je grad Split sa  stalnim rastom dolazaka i noćenja tijekom godine i dvoznamenkastim rastom turističkog prometa u prosincu, bio apsolutni šampion Srednje Dalmacije. Split, Makarska, Hvar, Omiš, Baška Voda, Seget i Tučepi su bila najposjećenija turistička mjesta Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini. (Hina)

Ostale vijesti