U Solinu međunarodni kongres povijesnih gradova

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180321_solin_fah.jpg

U Solinu je u srijedu otvoren 4. međunarodni kongres povijesnih gradova na kojem će sudjelovati 150 domaćih i stranih sudionika koji će govoriti o raznim temama zaštite i prezentacije povijesnih gradova. Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević istaknuo je da kongres pomaže upoznavanju i prepoznavanju tog grada i Salone kao poželjne destinacije arheološkog i povijesnog turizma, ali i priznao da nije zadovoljan kako se Salona turistički razvija. Najavio je da će na sjednici Vlade, koja će se početkom svibnja održati u Splitu, istaknuti taj problem jer želi da se Salona izdigne kao nacionalni projekt. "To nam je prvi i najvažniji korak kako bi se Salona mogla dalje valorizirati, prepoznavati i istraživati, te biti poželjna turistička destinacija ne samo u Hrvatsko, nego i u Europi te u svijetu", rekao je gradonačelnik Ninčević. Njegov kliški kolega Jakov Vetma drži da je turizam doživljaj, a s obzirom na to želi da oni koji dođu na Klis doznaju sve o tom povijesnom gradu, kao i o običajima, te gastronomiji. To su stvari koje se ne smiju prepustiti zaboravu, a Klis to neće dopustiti jer radi na Interpretacijskom centru, rekao je Vetma.

Riječ je o projektu vrijednom više od pola milijuna kuna u kojem će se adaptirati i opremiti postojeći objekt. U njemu će se kroz kompjuterski simulirani hologram predstavljati bogata kliška povijesna i kulturna baština, gastronomske i enološke posebnosti te mnogi drugi drugi sadržaji turističke namjene.

Direktorica Turističkog ureda Solin Jelena Stupalo rekla je da kongresom žele postići sinergiju turizma i baštine kroz susrete ključnih dionika u upravljanju povijesnim gradovima, te zaštite lokaliteta. Žele potaknuti susrete i razmjenu iskustava, kao i razvoj novih turističkih proizvoda u povijesnim gradovima.

Kongres okuplja predavače iz turističke i arheološke struke od Slovenije, Jordana, Poljske, Italije, Egipta.

"S nama su tu predstavnici turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, muzejskih institucija i agencija te vodiči. Zapravo svi akteri koji su ključni za razvoj, očuvanje, zaštitu i prezentaciju kulturnog turizma i baštine. Od svih njih želimo čuti primjere dobre prakse", poručila je Stupalo.

Sudionici kongresa, koji traje do petka, će među ostalim govoriti i o povijesnom naslijeđu, kulturnom turizmu, prezentaciji i interpretaciji kulturno povijesne baštine, izazovima i iskustvima u kreiranju i prodaji kulturno turističkih proizvoda, dok je panel diskusija rezervirana za edukaciju u kulturi i turizmu.

U četvrtak će predavanja održati djelatnici turističkih zajednica i javnih ustanova u kulturi iz Zagreba, Šibenika, Mostara, Poljica, Pule i Solina. (Hina/FaH)

Ostale vijesti