U Sloveniji u prvih pola godine 6 posto više turista

Slika /arhiva/P-FAH-H8280626.jpg

Slovensku obalu, skijališta, toplice i druge turističke krajeve  u prvoj je polovici ove godine obišlo šest posto više posjetitelja nego u istom razdoblju lani, a broj  noćenja povećan  je za 5 posto, govore privremeni  podaci koje je u utorak objavio državni statistički zavod.

Strani gosti u strukturi dolazaka i noćenja čine malo više od dvije trećine ostvarenog prometa, pri čemu su u prvih šest mjeseci noćenja stranaca povećana za sedam, a domaćih turista za jedan posto.

Među stranim posjetiteljima bilo je najviše Talijana koji su ostvarili 23 posto stranih noćenja, a slijede austrijski, njemački i hrvatski turisti.

Trećina noćenja ostvarena je u hotelima i privatnom smještaju u lječilištima i termama, ali je zabilježen odličan rezultat i na slovenskoj obali. Tako je samo  općina Piran s 3-postotnim povećanjem ostvarila 465.000 noćenja.

Uz velik porast posjeta početkom godine, popunjenost hotela u Piranu, Portorožu i drugim mjestima uz obalu bila je i u zadnja dva mjeseca viša od 90 posto, a dobre su prognoze i za kolovoz i posezonu.

Statističari procjenjuju da će na kraju godine turizam podići svoj udio u nacionalnom BDP-u na oko pet posto, realizacijom skoro dvije milijarde eura.

Budući da je riječ o privremenim podacima, statistički ured nije naveo broj trista i broj ostvarenih noćenja u prvoj polovici godine.

Slovenija je u prošloj 2015. godini prema konačnim podacima imala 3,9 milijuna turističkih dolazaka i 10,3 milijuna noćenja. (Hina/FaH)



Pisane vijesti