U Šibeniku završen 3. Adriatic boat Show

Slika /arhiva/100916-adrboat-s.jpg

U Šibeniku je danas završen nautički sajam novih i rabljenih plovila 3. Adriatic Boat Show koji se od 16. do 19. rujna u organizaciji Nautičkog centra Prgin (NCP), a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva poljoprivrede održavao u šibenskoj marini Mandalina.

Sajam je okupio 176 izlagača ali je ponudio i konstruktivni kongresni program. Održan je prvi nautički forum u Hrvatskoj koji je okupio predstavnike javnog i privatnog sektora, a na kojemu je bilo riječi o problemima nautičke djelatnosti.

Osim toga sjednicu je održala i Udruga nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi sindikata te je prema Vladi izašla s konkretnim zahtjevom - u nautičkom sektoru potrebno je PDV smanjiti na 10 posto, kako je to učinjeno i u turizmu.

U sklopu sajma ekskluzivno je predstavljeno plovilo za osobe s posebnim potrebama, a Leo Lemešić, poznati hrvatski jedriličar s ovog se sajma otisnuo na put oko svijeta u svojoj jedrilici.

ABS je bio odlična prilika za otvaranje radova na izgradnji prve hrvatske marine za megajahte u šibenskoj Mandalini. Ova investicija vrijedna je 17 milijuna eura, a financirat će je NCP i turski partner Dogus grupa.

Nautika se profilirala u važnu turističku granu. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine broj jahti i brodova koje su posjetile hrvatski akvatorij porastao je za dva posto, a slične rezultate bilježi i domaći čarter. Osim toga, za osam posto povećan je broj nautičara koji se u Hrvatsku vraćaju nakon što su ovdje već proveli odmor, istaknuo je prilikom otvaranja sajma državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta. Podsjetio je i na aktivnosti koje Ministarstvo provodi s ciljem poticanja nautičke djelatnosti, od donacija i financijskih pomoći do zakonodavnog okvira. (Hina)

Pisane vijesti