U Sarajevu 7.-9. kolovoza regionalno obilježavanje 100. godina omladinskog hostelinga

Slika 6.8.2009
Pokretanjem zajedničkog regionalnog projekta "Hi Hundred" s ciljem promocije omladinskog turizma i hostelinga u regiji u Sarajevu će predstojećeg vikenda, 7. do 9. kolovoza predstavnici 10 nacionalnih hotelskih udruženja iz regije srednje i istočne Europe obilježiti 100. godišnjicu omladinskog hostelinga koja se ove godine obilježava širom svijeta.

O tome su danas izvijestili iz Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS), koji će kao nacionalno udruženja na regionalnom susretu u Sarajevu predstavljati Hrvatsku.

Trodnevni susret četrdesetak predstavnika iz deset nacionalnih hostelskih udruženja iz regije održat će se na Igmanu u blizini Sarajeva, u najnovijem omladinskom hostelu u regiji "Feri", koji nakon uništenja tijekom rata u Bosni i Hercegovini sada moderno obnovljen nastavlja s radom.

Sarajevo i taj hostel za mjesto regionalnog obilježavanja 100. obljetnice odabrali su svi predstavnici nacionalnih hostelskih udruženja u regiji s obzirom da je jedna od osnovnih ideja hostelinga promocija različitosti kultura, nacionalnosti i religija kroz putovanja.

Tome će, kao i povećanju suradnje nacionalnih hostelskih udruženja te boljoj turističkoj posjeti mladih svijeta regiji srednje i istočne Europe, vjeruju pridonijeti i projekt "Hi Hundred" kojim se među ostalim želi promovirati i suradnja tih udruženja i državnih vlasti u pojedinim zemljama.

Obilježavanje 100. obljetnice omladinskog hostelinga u svijetu vezano je za rad njemačkog učitelja Richarda Schirmanna, koji je vodeći svoje učenike na višednevne izlete 1909. smislio i promovirao ideju da škole mogu biti odlične za smještaj mladih tijekom praznika.

Slijedom toga prvi je hostel i otvoren u Njemačkoj 1921. u starom zamku u Alteni, odakle se ideja i hostelski pokret širio cijelim svijetom.

Danas u svijetu najveći broj hostela i hostelskih udruženja okuplja Međunarodna federacija omladinskih hostela (International Youth Hostel Federation), koja umrežava 70 nacionalnih asocijacija sa statusom punopravnog člana, među kojima je i hrvatski HFHS. To podrazumijeva i oko 4.000 omladinskih hostela u svijetu te više od 400.000 kreveta, u kojima se godišnje ostvari više od 30 milijuna noćenja. (Hina)


Pisane vijesti