U Podgori održan međunarodni skup Europa za građane

Slika /arhiva/Podgora_Biokovo2016.JPG

Svetkovina svetog Vicenca, sveca zaštitnika Podgore, jedinstvena je višednevna kulturno-religijska manifestacija, koja se uobičajeno odvija u sklopu Kulturnog ljeta općine Podgora. Sugestivni aspekti narodne baštine Podgore, koju svetkovina svetog Vicenca predstavlja, poslužila je kao platforma za predstavljanje mjesta u njegovom posebnom izdanju.

Delegati iz Scerencsa u Mađarskoj, Krakovanyja, Roznave i Vrbove iz Slovačke te Kralica na Hane iz Češke te  udruge Communitas Europeana iz Novog Sada, boravili su u Podgori od 19. do 22. kolovoza 2016. godine u sklopu programa Europa za građane (projekt FOR A COMMON EUROPE: St. Vincenc's days 2016).

Općina Podgora pridodala je veliku važnost ovom projektu te u njemu i dalje vidi potencijal proširenja dugoročne suradnje s mnogim partnerskim jedinicama lokalne samouprave i drugim organizacijama u zajedničkom savladavanju aktualnih izazova s kojima se suočavaju zemlje članice Europske unije. Projekt služi i kao jedan od načina upoznavanja mladih s njihovom ulogom u gradnji zajedničke europske budućnosti, educiranju o osnovnim pravima i načinima aktivnog sudjelovanja u demokratskom životu EU.

Upravo su ove teme bile zastupljene na stručnom dijelu međunarodnog skupa, gdje su delegati izmijenili svoja iskustva s predstavnicima Općine Podgora. Program je dao naglasak na kulturne pluralnosti te su već po dolasku strani sudionici imali prilike čuti nastupe klapa Cetina iz Sinja i Berulia iz Brela, uz druženje na terasi novootvorenog hotela Medora Auri u Podgori. Program je obogaćen nizom kulturnih zbivanja, izletom u Park prirode Biokovo i predstavljanjem kulturne i folklorne baštine ovog područja.



Pisane vijesti