U Opatiji okrugli stol o kadrovima u turizmu

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Više od polovice učenika koji upisuju srednjoškolske programe za turizam i ugostiteljstvo su iz kontinentalnog dijela Hrvatske, pa proizlazi da će se budućnost hrvatskog turizma zasnivati i na seobi radne snage iz kontinentalnog dijela zemlje na jadranski, rečeno je danas u Opatiji na okruglom stolu "Kadrovi za turizam i ugostiteljstvo Hrvatske".

Okrugli stol o kadrovima u turizmu i ugostiteljstvu održan je u sklopu Međunarodnog 21. bijenalnog znanstvenog kongresa "Turizam i hotelska industrija 2012. – novi trendovi u turističkom hotelskom menadžmentu" koji je večeras počeo u Opatiji.

Po riječima Vlade Galičića s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u ovoj školskoj godini u programe za turizam i ugostiteljstvo upisalo se 5300 učenika, od kojih je 54 posto iz kontinentalnog dijela Hrvatske, 18 posto sa sjevernojadranskog, a 28 posto s južnog jadranskog dijela Hrvatske. Podsjetio je da se više od 90 posto turističkog prometa ostvaruje u šest jadranskih županija te naveo da je sada u ugostiteljstvu i turizmu zaposleno oko 90.000 ljudi. Dodao je da je nezaposlenih osoba iz djelatnosti pružanja usluga prehrane i smještaja je oko 34.000, ali da se taj broj početkom turističke sezone znatno smanjuje.

Na novinarski upit, Galičić je ocijenio da je kvaliteta kadrova dobra do vrlo dobra, ali da prostora za napredak ima te da će obrazovanjem na svim razinama domaći kadrovi moći zadovoljiti potrebe suvremenog turizma. Zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu i turizmu stoje dobro ili vrlo dobro s poznavanjem tradicionalnih stranih jezika na našem turističkom tržištu, ali nam se, ako se želimo probijati na nova tržišta, nameće potreba učenja za nas posve novih jezika, rekao je.

Na dvodnevnom Međunarodnom 21. bijenalnom znanstvenom kongresu "Turizam i hotelska industrija 2012. – novi trendovi u turističkom hotelskom menadžmentu" bit će predstavljeno 67 radova 120 autora iz deset europskih zemalja.

Kako su u početku kongresa istaknuli organizatori kongresa s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, glavne teme kongresa obuhvatit će nove trendove u turističkom hotelskom menadžmentu - održivi razvoj turizma i dvojbe u vezi s izgradnjom novih kapaciteta, nove selektivne oblike turističke ponude, kvalitetu kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te privatizaciju preostaloga turističkog portfelja i stavljanje u funkciju kapaciteta koji već godinama nisu u komercijalni. U sklopu kongresa održavaju se još seminar za direktore hotela, međunarodna znanstvena konferencija o menadžmentu u funkciji povećanja turističke potrošnje i međunarodna konferencija o stranim jezicima u turizmu. (Hina)



Pisane vijesti