U obalnom linijskom prometu više putnika i vozila

Slika /arhiva/issaP2169393.jpg

U javnom obalnom linijskom prometu u Hrvatskoj je tijekom prve polovice ove godine ukupno prevezeno 4,1 milijun putnika ili 3,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je prevezenih 982,5 tisuća vozila porast od 4,6 posto, podaci su Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Prvu je polovicu godine u javnom obalnom linijskom prometu na Jadranu obilježio zamjetan rast prometa na trajektnim i brodskim, a posebno na brzobrodskim linijama, ističu iz Agencije.

Najveći dio ukupnog obalnog linijskog prometa i putnika i vozila, 89 posto, i dalje oostvaruje nacionalni brodar Jadrolinija koji je u prvoj polovici ove godine, po podacima Agencije, prevezao 3,5 milijuna putnika i 875,2 tisuće vozila. Time je taj brodar ostvario poraste od 2,9 posto u prijevozu putnika te od 4,5 posto u broju prevezenih vozila.

Za rast prometa na 14 državnih brzobrodskih linija kažu da je 'impresivan' jer je tim linijama u prvih šest mjeseci ove godine prevezeno 431.601 putnika, što je za 47.587 osoba ili 12,5 posto više nego lani.

Najveće povećanje prometa od 36,7 posto zabilježeno je na sezonskoj brzobrodskoj liniji Pula-Unije-Mali Lošinj-Ilovik-Zadar, dok je među trajektnim linijama najveći porast broja vozila od 35,7 posto ostvaren na pruzi Lopar-Valbiska. Obje te linije održava tvrtka Linijska nacionalna plovidba d.d. iz Splita.

Ako se pomorski promet nastavi odvijati jednako uspješno i do kraja godine mogla bi biti osjetno nadmašena ostvarenja iz prošle godine, a broj prevezenih putnika i vozila mogao bi se približiti onome iz rekordne 2008. godine, procjenjuju u Agenciji. (Hina)



Pisane vijesti