U Nacionalnom parku Plitvička jezera otvoren novi panoramski vidikovac

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180718_plitvice1.jpg

U Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera danas je otvoren novoizgrađeni panoramski vidikovac na svečanosti kojoj je, uz domaćine na čelu s ravnateljem Tomislavom Kovačevićem, prisustvovao ministar turizma Gari Cappelli i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Tom je prigodom ministar Cappelli pozdravio ulaganja NP Plitvička jezera u infrastrukturu koja doprinosi poboljšanju ukupnog turističkog proizvoda.

„Plitvička jezera su dobro predstavljen i valoriziran fenomen kojem se divi cijeli svijet i što najbolje pokazuje stalni porast broja posjetitelja, posebice iz dalekih zemalja poput Japana čiji je broj ove godine porastao za više od četrdeset posto. Također, važan je podatak da od ukupnog broja turista koji posjete Republiku Hrvatsku, deset posto njih posjeti i Nacionalni park Plitvička jezera. Drago mi je da Nacionalni park i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike surađuju na planiranju vezano uz obnovu infrastrukture, posebice hotela i drugih smještajnih kapaciteta, jer je poznato da gosti koji borave u hotelima s četiri ili pet zvjezdica borave u Hrvatskoj čak mjesec dana duže od onih smještenih u objektima niže kvalitete“, rekao je ministar Cappelli.
 
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čestitao je ravnatelju i zaposlenicima na izgradnji vidikovca te izrazio zadovoljstvo projektom integrirane ulaznice.
 
„Integriranje destinacija nužno je potrebno svim našim regijama i kada govorimo o Lici siguran sam da će ovakav pristup polučiti pozitivan učinak kako za Plitvička jezera tako i za čitavu Lika destinaciju. Projekt izgradnje vidikovca hvale je vrijedan korak i nadam se da će Nacionalni park nastaviti s ulaganjima u infrastrukturne objekte, posebice u rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih objekata koji će prije svega omogućiti sigurnost posjetitelja, ali i zadovoljiti najviše standarde zaštite prirode“, rekao je ministar Ćorić.
 
Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević istaknuo je kako će se novim vidikovcem rasteretiti iznimno posjećen postojeći i omogućiti većem broju posjetitelja uživanje u jednom od najljepših pogleda na svijetu, na plitvički Veliki slap. Kovačević je naglasio kako su vidikovac izgradili sami radnici Nacionalnog parka specijaliziranih za održavanje i gradnju staza i mostova, na što je iznimno ponosan.
 
Prigodom otvaranja vidikovca ravnatelj Kovačević predstavio je i zajedničku ulaznicu Lika destinacije kao dio projekta održivog razvoja turizma i brendiranja destinacija u Hrvatskoj, koja, osim posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera, posjetiteljima omogućuje i posjet drugim zaštićenim područjima prirode i znamenitostima unutar Lika destinacije – nacionalnim parkovima Paklenica i Sjeverni Velebit, Parku prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinskom parku Grabovača i Baraćevim špiljama, Hrvatskom centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalnom centru Nikola Tesla.
 
Projekt zajedničke ulaznice ostvaren je u skladu s načelima održivog razvoja, kojima se Nacionalni park Plitvička jezera rukovodi, kontinuirano jačajući suradnju s lokalnom zajednicom i dionicima izvan područja parka. Zajednička ulaznica u prodaji je od 1. srpnja ove godine na prodajnim mjestima Nacionalnog parka Plitvička jezera (Ulaz 1, Ulaz 2 i Flora), a vaučere za posjet zaštićenim područjima prirode i znamenitostima posjetitelji mogu iskoristiti do 31. listopada 2018. godine. Ulaznica je dostupna po cijeni od 300 kuna za odrasle i 200 kuna za djecu.

Pisane vijesti