​U Nacionalnom parku Krka - novi program obilaska "Atraktivna strana zime"

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w034.jpg

Skradinski buk i Roški slap lijepi su i tijekom zime, a zimski programi obilaska u Nacionalnom parku Krka nude mogućnost istraživanja biciklističkih ruta i pješačkih staza od 3. prosinca 2018. do 31. ožujka 2019. Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Zadivljujuća ljepota 17 sedrenih stepenica slapa samo je jedna od mnogih zanimljivosti koje se kriju na tom području. Poučno-pješačka staza duga 1 900 metara vodi oko slapova i upoznaje, preko edukativnih tabli, s raznolikim biljnim i životinjskim svijetom Parka. Osim toga, obilazak Parka u zimskim mjesecima pruža mir pa se posjetitelji mogu detaljnije upoznati sa svime što nudi, izvijestili su iz tog nacionalnog parka.

Na Skradinski buk može se doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena, tri i pol kilometra duga biciklistička i pješačka staza vodi tik uz rijeku, teren nije zahtjevan, a kretanje i orijentaciju olakšava i mobilna aplikacija "Krka National Park Tour", koja daje i informaciju više o sadržajima koji se nude u Parku. Najmlađima je namijenjena besplatna aplikacija odnosno interaktivna igra "Edukativna staza znanja KrkaKids".

Iz Nacionalnog parka "Krka" ističu i kako je staza Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, nekada lugarev put, jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima Parka. U dva i pol do tri sata, koliko je predviđeno trajanje šetnje stazom, mogu se vidjeti močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, otok Visovac i stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Duž staze je osam odmorišta s klupama i desetak poučnih ploča s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnima za područje NP "Krka", geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima.

Osim toga, na području Nacionalnog parka "Krka" uređeno je 14 novih biciklističkih ruta, koje pružaju potpuno drugačiju mogućnost istraživanja Parka i onih njegovih predjela koji su do sada bili skriveni i teško dostupni. Rute su podijeljene u tri kategorije: brdske, cestovne i treking, s različitim stupnjevima zahtjevnosti, kako bi svaki sportaš i rekreativac mogao pronaći onu koja će mu odgovarati. Biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom namijenjene su brdske rute, cestovne će se svidjeti sportašima u formi koji traže fizički zahtjevne sportske izazove, dok su treking-rute predviđene za aktivne obiteljske izlete u prirodi i povremene rekreativce. Sve su rute kružne i detaljno označene kako bi se posjetiteljima olakšalo kretanje.

Popis svih ruta, detaljne opise i GPS tragove mogu se pronaći na stranicama Nacionalnog parka "Krka".

Za sve programe od 3. prosinca 2018. do 31. ožujka 2019. cijena jednokratne ulaznice je 30 kuna po osobi za odrasle i 20 kuna za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati. Iz Javne ustanove Nacionalnog parka "Krka" podsjećaju da je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. (Hina) 

Pisane vijesti