U listopadu više turista za 9,7 posto

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U listopadu su u Hrvatskoj ostvareni vrlo dobri rezultati turističkog posjeta - dolazaka turista bilo je čak 9,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, dok je broj noćenja u komercijalnim smještajnim objektima povećan za 7 posto, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ukupno je pak za prvih deset ovogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj zabilježen porast broja turista za 5 posto, a njihovih noćenja za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pritom su 89 posto od ukupnog broja dolazaka ostvarili strani turisti, na koje se odnosi čak 92,5 posto noćenja.

Dolazaka gostiju iz inozemstva u deset je mjeseci ove godine bio za 5,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarili su i 3,7 posto više noćenja.

Kod domaćih turista bilježi se pak blagi rast dolazaka, za 0,7 posto, ali njihova su noćenja u padu za 2,2 posto. No, u listopadu su domaći turisti zabilježili i rast dolazaka, za 4 posto, i rast noćenja, za 5,8 posto.

Stranih je pak turista u Hrvatskoj u listopadu bilo čak 11,3 posto više nego u istom mjesecu lani, a ostvarili su porast noćenja za 7,2 posto. U strukturi noćenja stranih turista u listopadu prednjače gosti iz Njemačke s udjelom od čak 33,5 posto. Slijede turisti iz Austrije s udjelom od 9,1 posto, Ujedinjenog Kraljevstva 7,4 posto, Slovenije 5,1 posto udjela u ukupnom broju listopadskih noćenja itd. (Hina)



Pisane vijesti