U Kupskoj dolini otvorena nova staza za posjetitelje

Slika /arhiva/NP_Risnjak_L.JPG

U Kupskoj dolini u Nacionalnom parku Risnjak u četvrtak je otvorena nova staza za posjetitelje, a u taj te projekt gradnje novog vidikovca u Razlogama i obnove  upravne zgrade Nacionalnog parka uložena su ukupno 4,4 milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ministarstvo je te projekte realiziralo kroz projekt PARCS, koji se financira iz darovnice Globalnog fonda za okoliš i UN-a za razvoj. Za projekte na području Risnjaka izdvojeno je 15 posto budžeta iz tog programa.

Otvarajući novu stazu u Kupskoj dolini, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović istaknuo je kako je za održivi razvoj hrvatskih parkova prirode važno realizirati projekte koji će povećati razinu zaštite prirode, pri čemu je važna suradnja s lokalnom zajednicom. Stoga je bitno ulagati u kvalitetu ponude parkova, rasteretiti najposjećenije dijelove parkova, a ne samo da brojimo koliko se povećao broj posjetitelja, rekao je.

Dobrović je izrazio zadovoljstvo što su se u projekt uključili i studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, koji izrađuju skulpture uz stazu koje prikazuju dio lokalne kulturne baštine, a dogovoreno je i pokretanje radionica starih zanata u koje će se uključiti i lokalno stanovništvo.

 Uz razvijanje posjetiteljske infrastrukture, u Nacionalnom parku Risnjak ostvaruju se i znanstveni projekti poput hidrogeoloških istraživanja izvora Kupe, istraživanja ihtiofaune i održavanja starih sorti voćaka.

Ravnatelj Nacionalnog parka Miljenko Gašparac rekao je kako je interes ravnomjerno otvarati i promovirati lokalitete predviđene za posjećivanje. Tako je uz planinske masive Risnjaka i Snježnika te glavnog ulaza u Crnom Lugu, vrlo bitan lokalitet gornjeg toka rijeke Kupe. Park želimo približiti posjetiteljima i lokalnom stanovništvu s kojim želimo još više surađivati kako bi zajedno doprinijeli očuvanju prirodne i kulturne baštine ovog područja, kazao je Gašparac.

 Predstojnica Ureda UNDP-a u Hrvatskoj Sandra Vlašić istaknula je kako je taj ured pomogao da se u zelenom srcu Gorskog Kotara, Nacionalnom parku Risnjak, napravi mreža panoramskih puteva za posjetitelje, pri čemu je glavni kriterij bio da se uklapaju u okoliš. Dodala je da je staza za posjetitelje u Kupskoj dolini uređena tako da pruža i umjetnički i osjetilni doživljaj, te da pokuša ispričati tradicijske priče lokalnog stanovništva o nadnaravnim šumskim bićima.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode najavljuju kako će i dalje u suradnji s partnerima i lokalnom zajednicom nastaviti s razvojem projekata čiji je cilj jačanje razine zaštite prirode i održivi razvoj, te da se planiraju brojni projekti koji će se sufinancirati novcem iz EU fondova. (Hina)



Pisane vijesti