U Kopačkom ritu radionica o baranjskoj tradicijskoj kulturi

Slika /arhiva/10-kopacki-rit-p.jpg

U Parku prirode "Kopački rit" u kompleksu Dvorca Tikveš danas je otvorena radionica tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva na kojoj će do nedjelje 75 sudionika iz Hrvatske i Srbije usvajati, među ostalim, tehniku izradbe baranjskih tradicijskih , te tradicijskog nakita nizana od crnaca.
 
Po riječima ravnateljice Javne ustanove Parka prirode "Kopački rit" Biserke Vištice, cilj je radionice, koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, obnoviti zaboravljene tekstilne tehnike "te na taj način oživjeti dio baranjske tradicijske kulturne baštine".
 
Zajedno su je priredili Međunarodni centar za usluge u kulturi "Posudionica i radionica narodnih nošnji" iz Zagreba, Park prirode "Kopački rit" i baranjska turistička zajednica, a projekt financira Ministarstvo kulture i grad Zagreb.
 
U praktičnom dijelu podučavat će se, među ostalim, tehnike izradbe baranjskih tradicijskih vezova, poput pružanka, pisanca, opletuše, raspleta, jaspranja, popletanja i ostalih, kazao je voditelj radionice prof. Josip Forjan iz Zagreba. (Hina)
 

Pisane vijesti