U Istarskoj županiji u sedam mjeseci 7 posto više turista

Slika /arhiva/istra_sat-110626.jpg

Pozitivan turistički trend u Istri nastavio se i u srpnju, prema podacima Turističke zajednice Istarske županije u srpnju je na istarskom polutoku boravilo oko 771 tisuća turista koji su ostvarili 5,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na prošlogodišnji srpanj 3 posto više turista i 2 posto više noćenja.

U sedmom mjesecu u Istri se najviše odmaralo gostiju iz Slovenije, nešto više od 130 tisuća, ali su najveći broj noćenja ostvarili Nijemci 1,1 milijun, što je, međutim, 5 posto manje nego lani. No, prema broju dolazaka gosti s njemačkog tržišta zabilježili su rast od 7 posto.

Najbolje turističke rezultate u srpnju je ostvario Rovinj, u kojem se odmaralo 107.646 turista koji su zabilježili 824.393 noćenja.

Zanimljivo je da su Talijani u srpnju ostvarili jedan posto više noćenja nego u istom mjesecu lani, ali zato ih je došlo tri posto manje. Austrijanaci su ostvarili porast broja noćenja za 10 posto, kao i Česi i Rusi, a Slovenci za 6.

Definitivno su se vratili i domaći gosti jer su ostvarili 4 posto više noćenja nego lani.

Od početka godine do kraja srpnja u Istri se pak odmaralo više od 1,7 milijuna turista, koji su realizirali 10.596.163 noćenja.

U broju dolazaka to je za 7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a po broju ostvarenih noćenja za 6 posto više.

U sedam ovogodišnjih mjeseci najčeći su turisti u Istri bili Nijemci koji su ostvarili više od 300 tisuća dolazaka i 2,6 milijuna noćenja, što je za 13 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Čak 12 posto više noćenja u odnosnu na isto razdoblje prošle godine zabilježili su Austrijanci.

I domaći gosti vratili su se u Istru, pa su tako u sedam mjeseci ostvarili 10 posto više dolazaka i 19 posto više noćenja nego u sedam mjeseci prošle godine.

"Ovogodišnji turistički rezultati i više su nego dobri, a poglavito oni ostvareni u lipnju i srpnju. Sve istarske destinacije bilježe povećanje broja noćenja od 3 do čak 10 posto, osim Brtonigle i Tara", kazao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. Prema njegovim riječima i sva značajnija istarska turistička tržišta su u plusu, osim Nizozemaca.

"Očekujemo i odličan kolovoz, posebice ako prođe bez kiše, jer bi se u tom slučaju kampovi mogli isprazniti ranije od planiranog. No, vjerujemo, s obzirom na dosadašnju i više nego dobru sezonu, da ćemo na kraju godine ostvariti oko 3 posto više noćenja nego je to bio slučaj lani, kada je zabilježeno 19 milijuna noćenja. Plan nam je bio da porast broja noćenja u ovoj u odnosu na prošlu godinu bude između 0,5 i 1 posto", kaže Ivošević. (Hina)



Pisane vijesti