U Hrvatskoj ovog mjeseca dva velika kongresa stranih putničkih udruga

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

U Hrvatskoj se ovog mjeseca održavaju dva velika okupljanja stranih udruženja putničkih agencija i touroperatora, iz Belgije čiji se kongres ovih dana održava u Istri, te iz Velike Britanije čija će godišnja konferencija biti u Dubrovniku krajem ovog mjeseca, a u sklopu tih skupova za sudionike je organiziran obilazak i upoznavanje destinacija.

Oba skupa održavaju se u suradnji sa županijskim i gradskim turističkim zajednicama te Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) iz čijeg Glavnog ureda ističu njihovu važnost za promociju turističke Hrvatske i suradnju s hrvatskim partnerima na belgijskom odnosno britanskom tržištu. To je ujedno i priznanje dosadašnjoj suradnji hrvatskih s partnerima sa ta dva za hrvatski turizma sve važnija tržišta.

Strukovna udruga belgijskih putničkih agencija (UPAV) svoj ovogodišnji kongres održava u Istri od 5. do 8. listopada na kojem je pod nazivom "Stvorimo zajedno putničku agenciju 2030." okupila gotovo 180 sudionika, vodećih aktera u belgijskom turizmu. Tijekom kongresa održat će se i poslovna radionica belgijskih s oko 30-ak predstavnika hrvatskih hotelijera i receptivnih putničkih agenata zbog razmjene kontakata i razgovora o mogućnostima suradnje, a sudionici će posjetiti i nekoliko istarskih odredišta, voziti se biciklima po unutrašnjosti Istre, kušati vina i 'loviti' tartufe u sklopu Dana istarskih tartufa u Livadama.

Od 20. do 22. listopada Udruženje britanskih putničkih agencija i turoperatora (ABTA) prvi put u Hrvatskoj odnosno Dubrovniku održat će svoju godišnju konvenciju na kojoj se očekuje više od 500 britanskih stručnjaka iz turističkog sektora i najutjecajnijih predstavnika putničkih agencija.

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da je i to dobra prilika za kreiranje dojmova tih stručnjaka o Hrvatskoj koji će se, kako vjeruju, zasigurno odraziti i na buduće dolaske iz Velike Britanije. I iz Belgije i iz Velike Britanije zadnjih se godina u hrvatskom turizmu bilježi povećanje turističkog prometa, pa je tako i ove godine. Iz Belgije je po prvim podacima HTZ-a u prvih osam mjeseci ove godine stiglo 128 tisuća turista ili 13,5 posto više nego lani, a porast od 9,4 posto ostvarili su i s 695,5 tisuća noćenja. Turista iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija i Sjeverna Irska) došlo je gotovo 300 tisuća ili 24 posto više, a još veći porast, od 25,5 posto ti su turisti ostvarili s 1,53 milijuna noćenja. (Hina)


 



Pisane vijesti