U Hrvatskoj i dalje najviše stranih turista s tradicionalnih tržišta

Slika /arhiva/rh-karta.jpg

Od ukupnih 13,07 milijuna turističkih noćenja u Hrvatskoj tijekom prvih šest mjeseci ove godine gotovo 84 posto ili 10,95 milijuna ostvarili su strani turisti, među kojima su prvih pet mjesta zadržali tradicionalni hrvatski gosti - Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Talijani i Česi.

Ukupno je noćenja u Hrvatskoj u šest mjeseci ove godine bilo 7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, isti su porast ostvarili i strani turisti, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Među prvih pet navedenih zemalja po noćenjima njihovih turista u Hrvatskoj samo su Nijemci zabilježili pad noćenja, od 4 posto, iako su ostvarili najviše noćenja među strancima, 26,1 posto ili 2,86 milijuna. Nijemaca je i došlo najviše, 492,7 tisuća, ali ipak za 1 posto manje nego lani.

Turisti iz ostale četiri zemlje bilježe pak značajne poraste noćenja, pri čemu najveći, od 28 posto Slovenci s 1,14 milijuna noćenja. Nešto malo veći porast, od 29 posto, Slovenci bilježe i s 313,4 tisuće dolazaka.

Po broju ostvarenih noćenja Nijemce slijede Austrijanaci s 1,23 milijuna noćenja ili 10 posto više. Došlo ih je 13 posto više ili 306 tisuća čime su po dolascima na četvrtom mjestu.

Iako su Talijani s 317,6 tisuća dolazaka (12 posto više) odmah iza Nijemaca, s 915,9 tisuća noćenja ili 11 posto više nego lani zauzeli su četvrto mjesto.

Peti po noćenjima su najvjerniji hrvatski predsezonski i lipanjski gosti Česi, čijih je 811,2 tisuće noćenja porast od 15 posto. Došlo ih je čak 31 posto više nego u lanjskih šest mjeseci ili 162,6 tisuća, čime se potvrđuju najave da će Česi ove godine povećanim dolascima i noćenjima u Hrvatskoj 'anulirati' minuse iz prethodne dvije sezone.

Nešto malo više od Čeha došlo je Francuza, 168 tisuća, ali je to u odnosu na lani pad od 13 posto. S 510,8 tisuća noćenja francuski su turisti na šestom mjestu, iza Čeha, ali i tu bilježe pad od 11 posto.

Turisti iz Velike Britanije su na sedmom mjestu i s 90,1 tisućom dolazaka i s 408,5 tisuća noćenja, što su minusi od 2 odnosno 12 posto, što je s obzirom na procjene s tog tržišta bilo i očekivano.

Tržište koje se najviše 'spustilo' u zadnje dvije godine, sa otprilike šestog na osmo mjesto, je Mađarska, iz koje se ove godine bilježi povećan dolazak od 8 posto s 86,4 tisuće turista, ali i dalji pad registriranih noćenja, od 3 posto s 322,1 tisuće noćenja.

Značajni oporavak u odnosu na zadnje dvije godine pokazuje pak Poljska, iz koje je došlo 38 posto više turista ili njih 73,3 tisuće, ostvarivši 26 posto više noćenja ili 285,3 tisuće.

Među ostalim tržištima, po podacima Državnog zavoda, značajnije poraste dolazaka i noćenja u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine, u prosjeku od 20 do 70 posto, imale su još Rusija, Slovačka, Španjolska te SAD. Turisti iz tih zemalja u Hrvatskoj su ostvarili između 1,5 i 2,5 posto ukupnih noćenja. (Hina)

 



Pisane vijesti